neděle 13. dubna 2014

Review: Zápisník jedné lásky - Nicholas Sparks

Název: the Notebook 
Autor: Nicholas Sparks
Nakladatelství: Ikar
Počet stran: 160
Žánr: román            


Anotace:

Poutavý milostný příběh se odehrává roku 1946 v Jižní Karolíně. Jedenatřicetiletý Noah Caulhoun, válečný veterán z amerického Jihu, se po druhé světové válce vrací domů, aby začal nový život a obnovil zašlou krásu starého venkovského domu na plantáži. I když mu práce přináší uspokojení, stále ho rozechvívá vzpomínka na krásnou Allie, s níž se setkal před čtrnácti lety a kterou miloval hlubokou a upřímnou láskou.Přestože se mu nepodařilo dívku znovu najít, nemůže zapomenout na jejich společně strávené léto. Pomalu se smiřuje s tím, že bude do konce života pouze vzpomínat, když se jeho milovaná náhle vrací do města, aby se s ním setkala naposledy...Podle bestselleru Nicholase Sparkse natočil režisér Nick Cassavetes pro filmové studio New Line Cinema epický příběh o ztracené a znovu nalezené lásce, o nových začátcích a druhých šancích 





Slíbila jsem, že do konce léta zrecenzuji všechny doposud vydané Sparksovy knihy. A protože svůj slib myslím vážně, přidávám recenzi na další z jeho knih... tentokrát na Zápisník jedné lásky!


Abych řekla pravdu, česká obálka knihy se mi nijak zvlášť nelíbí. Líbání v dešti je sice děsně romantické, ale na obálce se to teda nijak zvlášť nevyjímá . Nevím, ve filmu mi to přišlo jako nádherná scéna, ale obálku bych si představovala nějak jinak..

... možný třeba nějak takhle! Ta scéna na té lodičce byla tak úžasná. A jako obálka mi to sedí mnohem více... Ovšem i obálky jiných zemí jsou moc pěkné. Já se tedy vůbec nemůžu rozhodnout, která se mi líbí nejvíce.. Snad ta úplně první, ale ostatní jsou také moc krásné...






A o čem že tak kniha vlastně je? 
Tato kniha je samozřejmě o lásce. Ostatně jako všechny romány, jenže podle mého názoru se tato kniha s ostatními romány vůbec nedá srovnávat. Tato kniha ( stejně jako všechny knihy  tohoto autora) na mě zapůsobila mnohem více. Sparks totiž píše velmi osobitým stylem a dokáže člověka upoutat a zaujmout. Jeho romány, nás romantické čtenářky, dokáží ,, chytit za srdce ´´ a ač bych to předem opravdu neřekla, tato kniha mě opravdu hodně zaujala.

Abych řekla pravdu,  název tohoto románu  se mi moc nezamlouval, proto jsem tuto knížku neustále odkládala na později. Podle názvu bych totiž řekla, že to bude obyčejný ,, přeslazený´´ doják, což už delší dobu není zrovna ,,můj šálek kávy.´´ Ale poté, co jsem dočetla Vzkaz v láhvi (recenze zde), už jsem tuto knihu prostě déle odkládat nemohla. Zjistila jsem, že ačkoli tedy romány moc nečtu, romány tohoto spisovatele jsou prostě úplně jiné a nemůžu jinak,  než že si je prostě všechny přečíst. :-)

 Sparksovy romány totiž  nekončí tou slavnou větou a žili šťastně až do smrti jako nějaké pohádky. Ne, tyto romány končí úplně jinak. Smutně. Někdy i trochu katastrofálně. Jsou prostě úplně jiné a to je možná jeden z důvodů, proč si tuto knihu přečíst...

Minule jsem psala, že měla jeho kniha jasný a předvídatelný děj. V této knize už to bylo úplně jiné, ale i přesto bych řekla, že mohlo být někomu hned jasné jak kniha dopadne - mě ale ne. Hl. hrdinka Allie ( Allison) si totiž vybírala mezi dvěma muži. Jedním byl Noah Calhoun, její dávná láska z dětství, od kterého jí matka hodně odrazovala, protože nepatřil stejně Allie do té nejbohatší vrstvy. Druhým byl bohatý právník Lon, který sice celé dny pracoval a práce pro něj byla vším, avšak Allison celým svým srdcem miloval. Pro někoho těžký výběr, pro někoho už méně... Já, ač jsem jinak velmi váhavý a rozvážný typ jsem ale měla jasno hned po několika stránkách. Oba mi sice připadali moc milí a sympatičtí, ale přece jen mi jeden z nich ,,přirostl´´ mnohem více k srdci. Kdo myslíte, že to asi tak mohl být? No samozřejmě! Byl to Noah, ten mě totiž svou pílí a trpělivostí naprosto ,,očaroval.´´ Někoho tak skvělého, vtipného, trpělivého, moudrého, laskavého, pracovitého a já nevím co ještě muže bych opravdu chtěla někdy v životě potkat. Podle mého názoru má Noah místo v mnoha ženských srdcích, včetně mého...


Pokud jste se ještě ani po mých ódách na tuto knihu nerozmysleli, jestli si tuto knihu chcete přečíst, mám pro vás ještě jednu důležitou věc. Tato kniha je také velmi krátká , proto vám přečtení této knihy zabere opravdu jen pár minut.  Ne, nevybírám si knihy podle tloušťky, ale bohužel znám spoustu lidí, pro které je tloušťka rozhodujícím měřítkem u výběru knih. Pro mě ale tato krátká délka znamená spíše několik nevýhod.
 Například si myslím, že ani jedna postava nemá v této knize dostatek prostoru, který by si zasloužila. Děj není tolik rozvitý a asi by se mi více líbilo, kdyby byl  více prokreslený.

Ovšem přesně tohle všechno splňuje film natočený podle téhle knihy! Děj je mnohem více rozvitý, prokreslenější a musím říct, že pro mě i dojemnější. Jen málokdy ( jestli vůbec někdy) se mi stává, že si myslím, že je film lepší než kniha. A to přesně platí v tomto případu. Možná je to tím, že miluji detaily a podrobnosti. Možná je to něčím jiným,  ale je to prostě tak.. :-)

Poslední věcí na kterou bych vás chtěla upozornit, je to, že se příběh odvíjí ve třech časových liniích, což je podle mě velmi zajímavé. V jedné linii se dozvídáme něco o tom jejich osudném létě, v druhé se řeší doba, kdy s znovu shledali a v poslední linii? Ta se odehrává v době, kdy už je Noah velmi starý... Mohla bych říci mnohem více, ale nechci nic prozradit - ač si myslím, že většina z vás už jistě ví, jak tato kniha celá dopadne...

Pokud jste tuto knihu nečetli a tato kniha vás zaujala a máte chvíli volného času, určitě vám knihu doporučuji. A po dobré knize,si určitě najděte čas na dobrý film .... :-)


Hodnocení: 80%

Ukázka z knihy:

Chviličku sedíme úplně tiše a společně prožíváme něco krásného. Pak je to pryč a ona si povzdechne: "Musím se vás ještě na něco zeptat."
"Pokusím se odpovědět, ať je to cokoli."
"Ale není to snadné."
Nedívá se na mě a já nevidím její oči. Takhle skrývá své myšlenky. Některé věci se nikdy nemění.
"Máte dost času," říkám. Vím, nač se mě zeptá.
Nakonec se otočí a pohlédne na mě. Nabízí laskavý úsměv, takový, jaký věnujeme dítěti, nikoli milenci.
"Nechci zranit vaše city, protože jste ke mně tak hodný, ale..."
Čekám. Její slova mě zabolí. Vytrhnou kus z mého srdce a zanechají jizvu.
"Kdo jste?"





1 komentář: