pondělí 27. října 2014

Návštěva knihovny (2)


Meme z dílny Michelle M.

Do knihovny jsem šla tentokrát hlavně pro knížku Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti. No..nakonec jsem domů odešla zase s hromadou dalších knih. Když odcházíte z knihovny a najednou uvidíte Deník Bridget Jonesové a další knížky, které si chci už dlouho přečíst. Já prostě nejsem schopná z knihovny odejít jen s jednou knihou.

neděle 26. října 2014

Review: Ještě než umřu - Jenny Downham

Název: Before I die
Autor: Jenny Downham
Nakladatelství: Eroika
Počet stran: 244
Žánr: román

Anotace

Sedmnáctiletá Tessa má stejné pocity, touhy a plány jako její vrstevníci. Na jejich uskutečnění má ovšem podstatně méně času. Trpí leukémií v pokročilém stadiu a v takovém rozsahu, že není možná žádná další léčba. Tessa se smiřuje s neodvratným osudem svérázným způsobem: sepíše si seznam věcí, které by ještě chtěla stihnout, dokázat, zažít, a pokud jí zdravotní stav dovolí, pustí se bezhlavě do jejich plnění. 
Hluboká a pochopitelná lidská touha chovat se někdy jinak, než je běžné, porušit zákony, prožít skutečné dobrodružství, bláznivě se zamilovat, uniknout ze všednosti a konvencí se v kulisách umírání a omezeného času mění v napínavý a překotný boj o holé přežití, o samou podstatu lidské existence. Intenzivní příběh 
odkrývající pozadí zamotaných rodinných vztahů, skrytých bolestí, příběh o rodičovské, sourozenecké a partnerské lásce, příběh o smíření a pomíjivosti všedních problémů promlouvá svou neúprosností, nesentimentalitou a jednoduchostí ke všem generacím čtenářů.