čtvrtek 1. ledna 2015

Review: Den co den - David Levithan

Název: Every day
Autor: David Levithan
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 340
Žánr: román, YA

Anotace

Každý den se probudíte v jiném těle, každý den žijete život někoho jiného. A tak platí jedna jediná zásada – vyhněte se tomu, aby si někdo všiml, že na jeden den přebýváte v těle někoho jiného a nepleťte se do jeho života.
Vše je v pořádku, až do rána, kdy se probudíte v těle Justina a zamilujete se do jeho přítelkyně Rhiannon. Od toho okamžiku všechna pravidla, podle nichž jste až do teď žili, přestávají platit. Konečně se objevil někdo, s kým chcete být den co den.


středa 31. prosince 2014

Hitparáda knih 2014



Drazí knihomolové!
Stejně jako loni, i letos jsem se rozhodla pro vás vytvořit hitparádu těch nej knížek, které jsem v roce 2014 přečetla. Nápad na tento článek je z webu od Wer.
Nejprve se ale musím pochválit, že jsem splnila své loňské předsevzetí a přečetla počet knih, který jsem si v lednu stanovila. Snad jste i vy měli díky knížkám o něco lepší rok a mě nezbývá, než vám popřát i do dalšího roku spoustu skvělých knih a prožitých příběhů :)


Mé nejlepší knihy roku 2014



Hvězdy nám nepřály mě uchvátily nejen ve filmové podobě, ale i jako kniha. Dokonce tak, že jsem ji letos četla dvakrát. Lehký humor, spousta citátů a jedna věčná láska v jedné knížce je prostě zárukou úspěchu. Stejně tak Erebos je knížkou, od které jsem se prostě nemohla odtrhnout a která mě prostě dostala. Ze série Divergence mě nejvíc uchvátila právě Rezistence. Akční, napínavá a samozřejmě nechybí Čtyřka.

Nejlepší knižní postavy



Hvězdy jsem si oblíbila hlavně díky tomu klukovi, který přestože neměl jednoduchý život, nikdy neztratil sílu bojovat a hlavně nikdy neztratil úsměv na rtech. Samozřejmě nesmím zapomenout na odvážného Čtyřku. No a letos jsem také díky trilogii Drahokamy objevila úžasného Gideona de Villers, kterého jsem sice zpočátku moc nemusela, ale nakonec se ukázal jako milující a obětavý člověk.

Nejlepší autoři



Nejen díky Divergenci, ale také díky povídkám Čtyřka, které vyšly letos na podzim, jsem si spisovatelku Veronicu Roth hodně oblíbila. Její styl vyprávění mi prostě sedl. Stejně tak jsem si letos zamilovala sérii Delirium a její autorku Lauren Oliver. Velkým překvapením byl japonský spisovatel Haruki Murakami. Jeho knížky jsou návykové a ze života.

Nejakčnější knihy


Knížka Rekviem je třetím a posledním dílem série Delirium. Je vyvrcholením příběhu o zakázané lásce a čtení téhle knížky bylo skutečně napínavé. Stejně tak Archiv byl napěchovaný napětím, obzvlášť v druhé polovině knížky. 

Nejvtipnější knihy


Díky tvorovi jménem Xemerius, ale také díky spoustě vtipných hlášek byla pro mě Modrá jako Safír opravdu zážitek. Častokrát jsem se nemohla přestat smát. Kerstin Gier má skvělý smysl pro humor.
Letos se také v našich knihkupectvích objevila česká verze kočičky Pusheen. Stačí pár stránek a mě popadne nezastavitelný záchvat smíchu :D

Největší zklamání


Od knížky Krásní mrtví jsem očekávala opravdu víc. Děj byl spíše průměrný, předvídatelný a postavy nevýrazné. Na knížku Jsem roztříštěná jsem byla hodně zvědavá, bohužel mě ale zklamala. Zpočátku se knížka zdála fajn, čím víc se ale blížil konec, tím víc mě to nudilo. Zvlášť jsem byla naštvaná za ten šílený konec.



úterý 30. prosince 2014

Filmové hity roku 2015 (2. část)

Konečně jsem  přemohla prokristanaci a rozhodla jsem se dodělat přehled filmů podle knižní předlohy  roku 2015 :-)

Že jste ještě nečetli ani první část? Potom právě pro vás je zde tento odkaz.


1)Imitation game 
Tak tohle určitě musím vidět! Příběh o slavném matematikovi Alanu Turingovi, který díky své genialitě zkrátil válku a tím i zachránil  tisíce lidských životů. A co vy? Taky plánujete jít do kina na tento film? :-)

Světová premiéra: 14.11. 2014
Premiéra v ČR:  29.1.2015

pondělí 29. prosince 2014

Filmové hity roku 2015 (1.část)

Zdravím všechny milovníky dobré četby!
Protože se poslední dobou s filmovými adaptacemi  jakoby roztrhl pytel, rozhodla jsem se udělat takový menší souhrn filmů, které nás v nejbližší době čekají... :-) Snad vás to bude aspoň trošku zajímat... :-)


1) Padesát odstínů šedi 
Mnozí z vás jistě četli tuto velmi proslulou sérii a víte, že se i tato kniha dočká filmového zpracování.
Musím se přiznat, že já tuto sérii nečetla a ani se na ni v nejbližší době nechystám. :-) Erotické romány rozhodně nejsou mým oblíbeným šálkem kávy, ale kdo ví? Třeba si tuto knihu taky někdy přečtu...:-)  Trailer totiž vypadá docela lákavě...

neděle 28. prosince 2014

Review: Pan Theodor Mundstock - Ladislav Fuks

Název: Pan Theodor Mundstock
Autor: Ladislav Fuks
Nakladatelství: Odeon
Počet stran: 194
Žánr: román

Anotace

Autorův románový debut (1963) byl už ve své době oceňován jako mimořádný literární čin. Co hlavně upoutalo pozornost, byla originalita Fuksova životního názoru a způsob vyprávění. Až podivně působí titulní postava nenápadného, čestného, pasivního úředníka, lpícího na lidské důstojnosti a dobrotě a hledajícího postup, jak se ubránit a uniknout před blížícími se hrozbami. Osobitá je vypravěčova perspektiva, takže četba provokuje nejistotu, nakolik je realita absurdní a temná, nebo banální a obyčejná, a zvědavost, jestli je příběh bláhový a groteskní, nebo smutný. Ani nevíme, jestli román myslí na tísnivý obraz doby, anebo na docela osobní autorovu úzkost. Právě ze sugestivní tajuplnosti se rodila autorova sláva zasahující nejenom českou kulturu. Hned následovaly překlady do mnoha jazyků a dílo se tak obracelo k těm, kdo se trápili tragédií holokaustu a existenční nejistotou soudobého člověka.