čtvrtek 17. dubna 2014

Review: Souboj - L.J. Smith (Upíří deníky #2)

Název: The Struggle (The Vampire diares #2)
Autor: L.J. Smith
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 232
Žánr: fantasy, sci-fi

Anotace

Elena brzy zjistí, že existuje ještě mnohem větší nebezpečí než zamilovat se do upíra – a to být předmětem touhy upírů dvou. Zatímco Stefan i nadále bojuje s instinktivní žízní po její krvi, Damon setrvává ve své snaze získat si Elenino srdce. A Elenu přitom čeká ještě mnohem těžší zkouška: aby zachránila jednoho ze svých nesmrtelných ctitelů, sama bude muset riskovat svoji smrtelnost…


Česká obálka pro mě není nijak velké terno, půlka obličeje přes celou obálku..no viděla jsem už mnohem hezčí obálky. Na ukázku přidávám ještě jiné varianty originálních obálek. Z tady těch se mi asi nejvíce líbí ta s Damonem, protože...přiznám se, že na seriálovém Damonovi trošku ujíždím. 



Druhý díl navazuje přesně tam, kde skočnil díl předchozí. Stefan Salvatore, podezřelý z vraždy, je nezvěstný. Elena se s pmocí kamarádek Bonnie a Meredith snaží Stefana vypátrat. Jenže něco jí říká, aby to nedělala. Ví, že si zahrává s něčím mocnějším než si vůbec dokáže představit. S krutým Damonem Salvatore.

Po menším znudění prvním dílem jsem se dokopala i k přečtení druhého dílu, který mi ležel na poličce. Tak nějak jsem doufala, že se kvalita trošku zlepší a děj mě více zaujme. Ale bohužel ani tady mě to prostě nenadchlo...snad mě to unudilo ještě víc než předtím.

Je mi trošku líto, že knížka nesplnila moje očekávání. Ale nemám z ní příliš dobré pocity a vůbec mě to nenadchlo. I když mě to hodně štve, nedokážu se ubránit porovnávání knižní předlohy se seriálem. A přestože jsem se u druhého dílu hoodně snažila, myslím, že by mě kniha nenadchla ani kdybych seriál neviděla. Děj byl takový strnulý, zmatený a někdy i očekávatelný. Prostě žádné překvapení, nervozita ani bušení srdce. Nic. Spíš jen obrovské znechucení Damonem a Stefanem, kteří mi přišli spíš jako psychopati než sexy upíři (opět jsem se neubránila srovnání). Přestože je pro mě Elena stále rozmazlená slečinka, můj názor na ni se oproti prvnímu dílu o něco zlepšil. Zdá se, že zkušenost s upíry v ní probudila přece jen trochu toho citu. 


Abych to shrnula, je to u mě opravdu jeden z velmi mála případů, kdy mám opravdu raději filmovou, respektive seriálovou verzi. Přestože se některé věci a události v obou případech liší, v seriálu přece jen vidím více emocí, akce, překvapení. Knížka mi připadá spíš jen marná snaha napodobit typický upíří románek jako v Twilight. Mrzí mě to, protože jsem očekávala opravdu brilantní sérii. Každopádně z mnoha názorů jsem se dozvěděla, že kvalita jednotlivých dílů stoupá, tak kdoví třeba ještě někdy dám knižním bratrům Salvatorovým šanci.
Ukázka z knihy: ,,Mé jméno je Salvatore - jako spasitel a zachránce," řekl. V temnotě se krátce zablýskly bílé zuby. Elena se podívala dolů. Přesah střechy zakrýval balkon, odkud slyšela šouravé zvuky. Ale nešlo o zvuky pronásledování a nezaznamenala žádný náznak, že by někdo zaslechl slova jejího společníka. ,,Měla jsem dojem, že ses představil jako Smith," odpověděla a stále hleděla dolů do temnoty. Damon se zasmál. Byl to neuvěřitelně podmanivý smích, nebyl v něm onen hořký tón jako u Stefana. Připomínal jí duhový lesk havraních per.


Hodnocení: 45%




1 komentář:

  1. Já mám doma prvních sedm dílů. :D Všichni si na to stěžují, tak jsem zvědavá, jestli je přečtu. :D :)

    OdpovědětVymazat