pátek 24. července 2015

Review: Kdo chytá v žitě - J.D. Salinger

Název: The Catcher in the Rye
Autor: Jerome David Salinger
Nakladatelství: Knižní klub
Počet stran: 146
Žánr: román

Anotace

Tento psychologický poválečný román napsaný v roce 1951 patřil v padesátých letech k těm nejčtenějším. Příběh vypráví sedmnáctiletý mladík Holden Caufield, který byl vyhozen z přípravné školy a popisuje tedy jeho cestu domů. Cestou se setkává s různými typy lidí a získává nejednu zkušenost. Černý humor, kterým nám je tento příběh vyprávěn, nás více přibližuje k povaze pubertálního hocha, který cestou poznává nejen nové lidi a nová místa, ale také tak trochu sám sebe.

Něco málo k ději...
Hrdinou knížky je sedmnáctiletý Holden, který vypráví svůj příběh o období, kdy byl vyhozen ze školy a vrací se zpět domů. Během té cesty zažívá nemálo těžkých, ale i příjemných chvil, setkává se se spoustou lidí různého charakteru i přesvědčení a poznává jak nemilosrdný a zároveň krásný život je. Noci tráví v různých hotelích a barech, kde přesvědčuje barmany o své plnoletosti. Za těch několik dní se snaží najít sám sebe a směr, kterým by se jeho život měl ubírat. Zjišťuje, že svět je plný lidí, kteří se přetvařují, závidí druhým; lidí bez motivace a podpory..zjistí také, že jediným člověkem, na kterém mu opravdu záleží je jeho malá sestřička. 


Tenhle příběh byl pro mě zpočátku velkou neznámou. Jistě, o téhle knížce se učí ve škole, v anglicky mluvících zemích je povinnou četbou. Když jsem se o ní učila, pořád jsem uvažovala nad tím, o čem tak vlastně může být. A popravdě řečeno, nevím to do teď. Na druhou stranu mě kniha příjemně překvapila, čekala jsem spíše hlubokomyslný nepochopitelný příběh, ale v téhle knížce je spousta vtipu a ironie. Shrnuto v kostce, je to tak trochu ujetý příběh s nejistým koncem. 

Postavy
V čele příběhu stojí Holden Caufield, tak trochu prazvláštní individuum. Zpočátku mě vážně bavil, je něco jako osvěžení do světa plného knižních hrdinů jako Peeta, Čtyřka nebo Gus Waters. Tenhle kluk je mega podivín, který mě ale postupně začal víc a víc štvát. Má své jisté zásady a určitým způsobem s ním i soucítíte, ale čím víc si stěžuje na lidi kolem, tím víc máte chuť mu dát pěstí. Snad jakoby nikdo na celém tomhle světě mu nebyl dost dobrý. Dost mě taky otravovalo, jak byl pořád v depresích, na dně a nedokázal si užít snad žádnou chvíli ve svém životě. Rezignoval na život a za každou cenu musel představovat přesně opak než všichni lidé kolem něj. My dva bychom asi kamarádi nikdy nebyli.

Závěr
Jak jsem už psala, kniha mě překvapila. To především zvláštním stylem psaní, zajímavým jazykem a také humorem. Autor napsal knížku poutavě a hovorový styl dodává celému příběhu šmrnc. Jelikož je knížka opravdu útlá, máte ji přečtenou za pár hodin. Otázkou však je, zda si z toho něco
vezmete. Já stále vidím na konci příběhu jeden velký otazník a pořád uvažuju, o čem to celé bylo. Možná si to budu muset přečíst ještě jednou, abych tam našla ten skutečný význam. Na druhou stranu, na tuhle knihu musí mít člověk tu správnou náladu. Tak nějak se tu celou dobu objevují pocity melancholie, celé je to laděno spíš jako by člověk stál na okraji útesu a koukal do propasti pod sebou. Tak jsem to alespoň cítila já. Moc depresivní. Avšak ten autorův styl mi nedá spát, a kdyby byl Holden přeci jen o něco snesitelnější, byla bych z knihy opravdu nadšená. 

Ukázka z knihy: Tušil jsem, že stojí na přepážce u sprch, zrovna za mým křeslem, a nakukuje, jestli je tam někde Stradlater. Měl Stradlatera plný zuby a nikdy nepřišel do pokoje, když byl doma. Měl skoro každýho plný zuby. Slez z přepážky u sprch a vešel do pokoje. ,,Tě bůh," povídá. Řek to vždycky, jako by byl příšerně otrávenej nebo příšerně unavenej. Nechtěl, aby si snad člověk myslel, že přišel na návštěvu. Chtěl, abyste si mysleli, že k vám přišel omylem. Pane na nebi!

Hodnocení: 69%





3 komentáře:

  1. Tuto knihu jsem ještě nečetla. Však musím uznat, že mě už tvou recenzí zaujala ! Určitě si knihu přečtu, jsem zvědavá, zda se mi bude líbit, alespoň tak jako tobě :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajímavá knížka, o které jsem určitě už slyšela, ale nevěnovala jí pozornost. Děkuji za recenzi a za tip. :-)

      Vymazat