čtvrtek 25. prosince 2014

Review: Prvních 100 - Kass Morgan (The 100 #1)

Název: the 100 (the 100 #1)
Autor: Kass Morgan
Nakladatelství: Cooboo
Počet stran: 280
Žánr: sci-fi, fantasy

Anotace


Od ničivé nukleární války žije lidstvo ve vesmírných lodích vysoko nad radioaktivním povrchem Země. Nyní je však sto mladých delikventů, které společnost považuje za postradatelné, vysláno na nebezpečnou výpravu s cílem znovu kolonizovat planetu. Může to být jejich druhá šance na život… nebo sebevražedná mise.
Stovka odsouzenců, pronásledovaných nástrahami divoké přírody a tajemstvími své minulosti, musí bojovat, aby přežila. Nikdy se z nich neměli stát hrdinové, ale nakonec mohou být poslední nadějí pro CELÉ lidstvo.





Znáte seriál the 100? Já ten seriál naprosto zbožňuju a každý čtvrtek netrpělivě vyčkávám další díl ... :-) A protože mám seriál tak ráda, rozhodla  jsem se , že si musím knihu, kterou byl inspirovaný celý seriál určitě přečíst! :-)  

Obálka této knihy podle mě dokáže opravdu upoutat na první pohled. Bílý podklad sice působí poměrně obyčejně, ale to písmo! To je navíc hladší než obal knížky, proto působí na dotek naprosto úžasně. Já bych tedy určitě obálku knížky neměnila... :-) A co vy? Líbí se Vám obálka? Nebo se mnou nesouhlasíte?

 Myslím, že každý z nás si někdy si položil otázku jak bude vypadat svět o několik generací později. Ovšem odpověď na tuto otázku bohužel nikdy nebudeme vědět. Záleží totiž na mnoho okolnostech. Jednou z okolností je třeba toto.  Uvědomí si lidstvo, že bychom se měli začít o naší planetu obávat? Že nám naše milovaná Země nemusí vydržet navěky? Nebo se k ní budeme stále chovat stejně jako doposud, ničit ji odpadky, kácením příliš velkého množství stromů, hubením zvířat, která na této planetě žila mnohem dříve než my? 
   Je to na nás, ale pokud se budeme chovat nadále jako teď, nemuselo by to dopadnout příliš dobře... 

Své o tom ví i  předkové postav této knihy. Země totiž byla zamořena radiací. Protože evakuace všech lidí nebyla možná,  zachránilo se jen několik stovek tisíc lidí , které se musely uchýlit k životu na obrovské vesmírné stanici. Jenže žití na vesmírné stanici není trvalé. Je to pouze dočasné řešení situace. Přece jen, zásoby kyslíku jsou zde omezené. Co se tedy stane pak??? 

   Nyní se už dostáváme konečně k příběhu této knihy. Stovka vězňů - mezi nimiž nechybí ani syn kancléře- Wells, nebo třeba dcera dvou velmi významných vědců - Clark, je bez varování poslána zpátky na planetu Zemi, aby zbytek lidí zjistilo,jestli už je Země opět obyvatelná. Zatímco Clark a Wells s ostatními  zažívají těžké chvíle na Zemi, vědci pomocí náramků, které moniturují životní funkce ,,Stovky´´ , s napětím sledují, je- li už Země obyvatelná obyvatelná. Co ,,Stovku´´ po přistání všechno čeká? To už si  budete muset přečíst sami... :-) 

    Do této knihy jsem se začetla téměř okamžitě. Přestože jsem už věděla, co se přibližně stane, vůbec mi to nevadilo. 
Mnozí po přečtení této knihy říkají, že se jim děj strašně táhl a asi mají pravdu. Tato ,,úvodní" kniha totiž není ani tak o ději, ale spíše o seznámení s postavami a o poznání jejich psychiky. Což by asi lidi pod knížkou zařazenou mezi sci-fi nečekali.  Pokud od této knihy tedy očekáváte nějaký akční děj  s mnoha zápletkami, pletete se... :-)
   Musím říci, že jsem si všechny postavy velmi oblíbila. Nejvíce si mě asi dokázal získat Bellamy 
( kterého mimochodem naprosto zbožňuji i v seriálu). Má takové své osobní kouzlo, které vás určitě všechny učaruje. Mě tedy úplně dostalo. Navíc to co udělal pro svou sestru je naprosto úžasné. Jistě, dnes je pro nás naprosto normální, že máme sourozence a proto si jich mnozí z nás  tolik neváží, ale přesto... Byl schopný pro ni obětovat všechno. A tím myslím úplně vše, včetně svého života. 
     Dále jsem si moc oblíbila  Glass, která se ale v seriálu  vůbec nevyskytuje. Zatímco ostatní hlavní postavy jsou vyslány na Zemi, Glass jako jediná zůstává na kosmické lodi. Díky ní se dozvídáme jak to vůbec na takové kosmické lodi chodí. Tak jako v naší společnosti, jsou i  mezi různými částmi kosmické stanice veliké sociální rozdíly. Zatímco někteří zastávají pouze nejvyšší funkce ve společnosti , jiní si ani nemůžou vybrat, jaké povolání by chtěli dělat a trpí hladem. 

Moc ráda mám také inteligentní a velmi odvážnou Clark, která se ničeho nezalekne a která by pro své blízké udělala cokoli, jen aby je zachránila.  Poslední postava je podle mého názoru velmi rozporuplná. Na jednu stranu opravdu žije jen pro druhé a snaží se pro ně udělat, stejně jako Clark, jen to nejlepší.  Na druhou stranu ale dokáže udělat něco tak hrozného a pak ještě očekávat, že se na to ten dotyčn(ý/á) tak rychle zapomene? Chápu, že chtěl jen pomoct, ale musel si být vědom toho, co tím způsobí...

Kniha je vyprávěna současně ze  pohledů těchto čtyř postav, což už není žádná  novinka. Já mám ale tento druh vyprávění přesto velmi ráda. Člověk se tak může dozvědět jejich úhel  pohledu na určitou situaci, což je mnohdy velmi zajímavé...



Pokud sledujete seriál a do knihy se chcete pustit teprve teď stejně jako já, musím vás upozornit, že děj seriálu a knihy je opravdu velmi rozdílný. Seriál the 100 je touto knihou  opravdu jen velmi zběžně inspirován. Některé postavy jsou v seriálu vytvořeny pro větší dramatičnost úplně nově, jiné se zase vyskytují pouze v knize. Ať už kniha, nebo seriál, každé má i přesto své vlastní kouzlo.

Přestože science fiction moc ráda nemám, u této knihy jsem prostě musela udělat výjimku. A rozhodně toho nelituji :-).  A co vy? Zaujala vás kniha? Máte v plánu si ji přečíst, nebo se raději podíváte na seriál? To už nechám na vás...

Ukázka z knihy: 
Dveře se otevřely a Clarke pochopila, že přichází smrt. Upřela oči na dozorcovy boty a v duchu se připravila na příval strachu,záplavu zoufalé paniky. Když se však zvedla na lokty a košile se
jí odlepila od potem nasáklého lůžka, cítila jen úlevu. Po tom, co napadla dozorce, ji přesunuli na samotku, kde si ovšem o samotě mohla nechat jen zdát. Všude ji pronásledovaly hlasy, které
na ni volaly z koutů její tmavé cely, vyplňovaly ticho mezi údery jejího srdce a ječely na ni z nejhlubších zákoutí mysli. Clarke netoužila po smrti, ale pokud to byl jediný způsob, jak hlasy umlčet, byla připravená zemřít.
   Byla uvězněna za zradu, ale pravda byla daleko horší, než si kdo
dokázal představit. I kdyby při obnoveném řízení dostala milost, byla
by to jen dočasná záchrana. Vzpomínky pro ni byly nesnesitelnější než zdi jakékoli cely. 
    Dozorce přešlápl z jedné nohy na druhou, odkašlal si a řekl: „Vězeňkyně číslo 319, vstaňte prosím.“


Hodnocení: 86%
  

5 komentářů:

  1. Pokud tam mám někde Clary, tak jsem se asi přepsala :D promiň :-) Hned to opravím :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Knížku jsem četla a je tak mnohem lepší než ten seriál! V seriálu se vyskytuje spousta faktických nedomyšleností a kravin - například gravitace - ale pokud jsou i v knížce, alespoň to není poznat. Navíc jsem taky zbožňovala Glass! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Glass mám taky moc ráda :-) Přesto si ale myslím, že je v tomto případě lepší seriál než kniha :-) Verr

    OdpovědětVymazat
  4. Na seriál se nekoukám, ale knihu bych si rozhodně chtěla přečíst :)

    OdpovědětVymazat