úterý 4. února 2014

Review: Modrá jako safír - Kerstin Gier (Drahokamy #2)

Název: Saphirblau (Edelstein trilogie #2)
Autor: Kerstin Gier
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 350
Žánr: fantasy, sci-fi, román

Anotace

Být čerstvě zamilovaná v minulosti vážně není dobrý nápad. To si přinejmenším myslí šestnáctiletá Gwendolyn, novopečená cestovatelka časem. Koneckonců mají oba s Gideonem docela jiné starosti. Například jak zachránit svět. Nebo se naučit tančit menuet (A ani jedno není vůbec snadné!). Gwen má sice po svém boku několik dobrých rádců, ale když se Gideon začne chovat tajuplně, je jí jasné, že musí své hormony co nejdříve dostat pod kontrolu. Jinak z toho, že láska nezná čas, nezbude vůbec nic!

Jelikož jsem četla první díl trilogie, byla pro mě modrá jasná volba. Po přečtení Rudé jsem byla napnutá, jak bude příběh pokračovat. A tentokrát mě kniha opravdu nezklamala.

Obálka mi příjde snad ještě krásnější než u Rudé. Tentorkát nemám co vytknout ani barvě, prostě tleskám.

Co se týká zahraničních obálek, nejvíce mě zaujala ta norská. Ta krásná modrá k te knížce prostě pasuje. Americká obálka vypadá hodně zajímavě, Londýn v pozadí dodává na autentičnosti. Španělé se příliš nepředvedli, je tady spousta černé, bílé a malý akcent modré, což mi příjde málo.
Anglická obálka je úchvatná, dokonale vystihuje děj a vůbec atmosféru. Německý originál je stejný jako české vydání.

Gwendolyn si pomalu zvyká na nový život, který ji teď čeká. Každý den po škole jet do lože, několik hodin elapsovat (tedy cestovat do minulosti pomocí chronografu) a jet domů. Celkem nuda co? Jenže ono to není tak jednotvárné, jak se na první pohled může zdát. Navíc má Gwen malý problém. Zamilovala se do toho nejvíce arogantního kluka, který má navíc slabost i pro její oprsklou sestřenici Charlotte. Neví co má od Gideona očekávat, jednu chvíli se tváří, jako by snědl veškerou moudrost světa a pak najednou Gwen líbá v kostelní zpovědnici. Gwendolyn je zmatená, nejen ale co týče citů, ale také ve společnosti mužů z Templu se necítí příliš jistě. Na své poslední cestě do minulosti se setkala se svou sestřenicí Lucy, která ji varovala před hrabětem a chtěla jí říct něco velmi důležitého. O co mohlo jít?

Gwen se spolu s Gideonem vrací do minulosti, aby se opět setkala s hrabětem Saint Germainem. Tentokrát je připravena mu čelit za každou cenu. Kromě svých poviností ale Gwendolyn jedná i na vlastní pěst. Při jedné ze svých cest do minulosti se setká se svým dědečkem, kterému jednou zanechala vzkaz. Jenže Gwen o ničem neví, jelikož onen vzkaz teprve napíše. Co mohlo být tak důležité, že se Gwen rozhodla porušit pravidla?

Jenže najednou je vše tak trochu těžší. Gideon se chová opět povýšeně, v loži je Gwen považována za nevěrohodnou osobu a tajemství okolo proroctví taky nějak pokulhává. Gwendolyn nezbývá nic jiného než překousnout podivné Gideonovy nálady a pokračovat v odhalení takzvaného tajemství velkého Saint Germaina.


První díl trilogie byl pro mě spíš takový oddychový. Modrá ale předčila veškerá moje očekávání. Skvělá kniha s akčním, vtipným a srozumitelným dějem, která mě opravdu bavila. Dokonce mě i překvapilo větší množství romantiky, což v prvním díle příliš nebylo. Bylo zde i více cestování v čase a věcí okolo toho.

Z postav jsem si oblíbila už v Rudé Gwendolyn a Leslie, která zde oproti jedničce neměla tak velký prostor. Nejvíc mě tady ale uchvátila postava Xemeriuse, ducha-teda pardon démona chrliče, který se, když to řeknu přímo na Gwen, nalepil. Představa chrliče zpívajícího písničky od Queen mě často dováděla k záchvatům smíchu. Gideon byl pro mě o něco snesitelnější, ale střídalo se to s jeho náladami. Takže přestože pořád není u mě na prvním místě, doufám, že se to ještě zlepší.

Pokud jste příznivci cestování v čase a romantiky, tohle bude pro vás to pravé. Každou kapitolu jsem přečetla hrozně rychle a nemohla jsem knihu odložit. Pro mě byla Modrá velký zážitek, u kterého jsem se buď popadala za břicho smíchem, kroutila hlavou nebo skoro brečela u scén s Gideonem a Gwen. Pokud pro mě Rudá nebyla úplně šálek kávy, Modrá mi sedla naprosto dokonale. Řekla bych, že co se týká mě, kvalita jednotlivých dílů stoupá, proto teda doufám, že Zelená jako smaragd bude dokonalým vyvrcholením celé této úžasné trilogie.


Ukázka z knihy: Gideon nakrčil čelo. ,,Drž prosím na chvilku zobák, jo? Musím tu teď posbírat veškerou odvahu, abych ti mohl vyznat lásku. S něčím takovým nemám vůbec praxi." ,,Co prosím?" ,,Zamiloval jsem se do tebe," řekl vážně. ,,Gwendolyn." Žaludek se mi mimovolně stáhnul jako v šoku. Ale ve skutečnosti to byla radost. ,,Opravdu!" ,,Ano, opravdu!" ve svitu pochodně jsem uviděla, jak se Gideon usmívá. 

Hodnocení: 95%



1 komentář:

  1. Tato série mi leží na poličce. :) Jsem zvedavá, kdy si ji přečtu a jaký budu mít názor. :)

    OdpovědětVymazat