úterý 14. ledna 2014

Review: Vykoupení - Lauren Kate (Andělé #4)

Název: Rapture ( Angels #4)
Autor: Lauren Kate
Nakladatelství: Knižní klub
Počet stran: 312
Žánr: fantasy (román)


Anotace

Luce a Danielovi dochází čas. Aby Luciferovi zabránili vymazat minulost, musejí najít místo, kde andělé dopadli na Zemi. V patách mají temné síly a Daniel netuší, zda to ještě dokáže - žít, jen aby Luce znovu a znovu ztrácel. Schyluje se k osudové bitvě, po níž zůstanou na bojišti mrtví lidé... a andělský prach. Kdo přinese největší oběť? A komu se zlomí srdce?

Myslím, že psát proč jsem si tuto knihu vybrala asi nemusím. Pokud jste četli mé minulé recenze určitě víte, že jsem si tuto sérii prostě zamilovala...

K obálkám jsem toho už asi taky řekla dost. Ale nedá mi to a  přece jen ještě něco řeknu.  Obálka tohoto dílu se opravdu povedla. Lucinda má  konečně bílé šaty. Všimli jste si že měla od začátku na obálce vždycky černé šaty? Dlouho jsem uvažovala proč tomu tak je, přidala jsem jméno - Lucinda... Měla jsem spoustu teorií, ale musím říct, že ani jedna z nich nebyla správná. Ale když se na to dívám zpětně, zdá se mi, že by se to uhodnout dalo...


Vykoupení je posledním dílem série Andělé. I když mám většinou poslední díly z celých sérií nejraději, u této série to říct nemůžu. Nejlepší díl pro mě byl jasný. Třetí díl- Vytržení. Strašně se mi líbilo cestování časem a musím říct, že jsem byla už od prvního dílu zvědavá na Lucindiny předchozí životy.
Na konci třetího dílu jsme se dozvěděli, že Luce a Danielovi zbývá jen 9 dní, ve kterých musí zachránit svět před zkázou. Už to je sám o sobě velký úkol hoden uznání. Ale Luce a Danielovi nejde jenom o zachránění světa, ale samozřejmě také o jejich lásku a utrpení. Protože pokud by nestihli splnit svůj úkol včas, musel by Daniel znova několik tisíc let trpět při každém umírání Lucindy a Luce by musela žít znova tisíce let v nevědomosti - a to taky není podle mého názoru nic příjemného. Lucinda, Daniel, Roland, Cam, Moly, Adriadne, Anabelle a Gabby mají plán. Musí do devíti dní najít místo dopadů andělů na zemský povrch.
Proto se vydají hledat tři relikvie, které by jim měly toto místo prozradit.  Když se totiž spojí na hoře Sinaj, měly by jim toto místo ukázat. Skupinka se tedy rozdělí. Daniel s Luce se vydají hledat relikvii do Benátek. Ariadne, Roland a Anabelle se budou snažit najít relikvii ve Vídni a Gabby, Cam a Molly se vydají do Avignonu. Tyto místa označil Daniel kdysi, když psal svou knihu - o které jsme se dozvěděli v Pádu- jako nejpravděpodobnější místa výskytu... Tak snad se nemýlil a relikvie budou opravdu tam...

Vztah Daniela a Luce je podle mého názoru fakt krásný. Co všechno si pro svou lásku vytrpěli, co všechno museli zažít, aby se konečně něco změnilo?
Kdybych měla zhodnotit postavu Luce, musím říct, že ji kdysi věci docházeli poněkud pomaleji. Musím ale uznat, že se mi zdála v posledním dílu trochu rychlejší a odvážnější. Moc se mi líbilo to, jak byla silná. Neřekla bych, že já mezi tento typ lidí patřím.  Ale tyto lidi strašně moc obdivuji.

Na konci tohoto dílu se konečně dozvíme odpovědi na některé naše otázky ohledně původu Lucindy. V tomto jsem se nespletla a měla jsem pravdu. Myslím si ale, že to muselo dojít všem, protože některé narážky byly podle mého názoru úplně průhledné...

I když mám Luce docela ráda, Daniela mám mnohem raději. Ne vždy stojím na straně osudové lásky ( viz např. tým Tucker) , ale v tomto případě jsem na straně Daniela. Co on pro svou lásku vytrpěl. Kdykoli se mohl rozhodnout pro nebe, ale on to neudělal a i přes svou bolest vytrval na straně Luce a jejich lásky. Toto opravdu jen tak někdo nedokáže. Dále se mi moc líbilo, jak v každém životě, i když měl lásku Luce zajištěnou předem, se ji vždy snažil získat znova a znova. Dělal vše proto, aby se jí zalíbil i bez jejich kletby. Další věc, která se mi na něm líbila byla, jak vždy věřil Luce. Když potřebovali najít relikvii v Benátkách a on to z určitého důvodu sám udělat nemohl, důvěřoval Luce, že to dokáže. A důvěra opravdu není vždy úplně jednoduchá. I když člověka milujete, ne vždy mu můžete důvěřovat a důvěřujete mu. Dokonce se mi zdálo, že Daniel někdy věřil více Lucindě než sobě. Možná jsem trošku zaslepená, ale jejich vztah se mi opravdu moc líbil.

 Musím říct, že tak jsem si konec této knihy opravdu nepředstavovala a opravdu mě strašně moc překvapil. Bohužel nemůžu říct, že zrovna v dobrém..  Čekala jsem, že když si toho tolik vytrpěli, skončí to pro ně lépe. I když chápu jejich rozhodnutí a možná kdybych se měla rozhodovat já, rozhodla bych se stejně, strašně jsem si přála, aby odpověděli jinak. Bohužel se tak nestalo. A s tím už asi nic nenadělám.

Dále jsou tady dvě  postavy, která neměly v posledním dílu zrovna nejšťastnější osud. Musím říct, že když jsem se to dozvěděla, hlavně o jedné/ jednom z nich, bylo mi to strašně líto a dokonce mi ukáplo i pár slz. Vždyť ta osoba byla úplně úžasná... Strašně moc bych chtěla říct více, ale nechci těm, kteří tuto knihu ještě nečetli něco prozradit. Takže pokud chcete slyšet můj názor, klidně mi pod článkem napište komentář a já vám když tak dám svůj facebook a můžeme si o tom pak promluvit tam.

Jedna z nových postav se jmenovala Dee. Musím říct, že i když jsem si ji postupem času oblíbila, zpočátku jsem stále měla na paměti Billa a bála jsem se , že když ji začnu důvěřovat , zklame mě. Nezklamala mě, ale i u toho rituálu jsem měla velké obavy, aby nakonec neměla nějaké špinavé úmysly. Ano, byla jsem asi trošku paranoidní, ale Bill mě opravdu zklamal a já se prostě bála...

  Další věc kterou jsem opravdu nepochopila zní : ,,Jak mohou být lidi ze stupnice tak hloupí, že jim nedošlo, že vlastně bojují proti svým spojencům? ´´ Na to jsem se ptala sama sebe celou knihu a nepřišla jsem na to.  Mimoto, že jsou hloupí,  se mi zdáli být také strašně arogantní a fakt pitomí. Nechápu je a už se o to ani nechci snažit. Nikdy jsem si nemyslela, že i andělé mohou být někdy tak hloupí, ale asi jsem se spletla. Tihle asi fakt můžou.

I když jsem zpočátku této knihy neměla Vyhnance vůbec ráda a bála se jejich tajného plánu. Nakonec jsem si je docela oblíbila a jsem strašně nadšená z rozhodnutí Trůnu ohledně jejich budoucnosti :-)



Knihu jsem přečetla za několik hodin a nemohla jsem se od ní odtrhnout. Je mi líto toho závěru, ale jinak úžasná kniha s úžasným dějem a pro mě i docela nabitá emocemi.

Poslední dobou si strašně uvědomuju, že začínám číst strašně moc knih, které připomínají více román než fantasy a že se mi strašně líbí. Řekla bych, že mám jen takové období, které  mi moc dlouho nevydrží, protože po příšerné škole a hrozné zimě, kterou nesnáším, nemám náladu na nic jiného, než si přečíst něco krásného a optimistického ( což tahle láska opravdu je). Nechci si kazit náladu ještě více, než už ji zkaženou mám a také ji nechci kazit vám.. takže se chci všem omluvit, pokud se mi to už povedlo...  
I když se jedná o poslední díl série, existuje ještě jedna kniha, která s touto sérií úzce souvisí. Tutu knihu jsem sice ještě nečetla, ale mám ji na seznamu knih, které si chci přečíst. Spousta blogerů o této knize nemluví moc pozitivně, ale je tady i druhá skupina, které se kniha líbila. Já tedy doufám, že se mi kniha bude líbit. 
 Mělo by se jednat o čtyři příběhy. Jeden o Milsovi a Shelby, další o Rollandovi, pak jeden o Adrianne a poslední o Luce a Danielovi. I přesto, že jsem v týmu Daniel zklamalo mě, že se v této knize  ( Zamilovaní andělé ) nedozvíme nic víc o Camovi. Copak to, že už jsme se o něm něco málo v třetím (?) díle dozvěděli znamená, že už to nikoho nezajímá? S tím tedy rozhodně nesouhlasím, já bych se ráda o jeho lásce Lilith dozvěděla něco více. Já mám totiž Cama moc ráda i přesto, že jsem spíše na straně Daniela. Každý má totiž něco, co se mi moc líbí. U Cama se mi moc líbí, takový ten bezstarostný způsob života a jeho humor.. :-) Takže je mi opravdu moc líto, že už o něm v Zamilovaných andělech není  ani zmínka.

Ještě jedna poznámka na závěr. První díl této série - Pád má být zfilmován. Vysílací práva vlastní firma Disney, což mě zprvu dost překvapilo. Disney? Dětský kanál? :D Ale když si vzpomenu, na pár filmů, které jsem viděla na Disney channel, tak byly docela dobré. Takže snad to bude teda super. Pád by měl vyjít v USA už v tomto roce , přesný datum zatím není znám. Já se už docela těším, i když bych už ráda věděla přesný datum. Pravděpodobně to bude někdy na konci roku, pokud to tedy vyjde v roce 2014. :-) Pokud se dozvím nějaké nové informace, budu vás informovat... Já se už strašně těším a rozhodně se na to chci zajít do kina.


Na závěr bych ráda poděkovala autorce, za skvělý nápad a osobité zpracování. Děkujeme :-)


Ukázka z knihy:


Daniel ji ho musel připnout kolem krku, když spala. Do očí jí už zase vyhrkly slzy, ale tentokrát to byly slzy šťestí.
,, Kde jsi to...´´
,, Otevři ho,´´ poradil jí s úsměvem.
Když jsem medailon otevřela poprvé, spatřeila v něm svou a Danielovu fotku z jednoho z minulých životů. Daniel ji tehdy slíbil, že až se sejdou příště, poví jí, kde ten snímek vznikl.
Jenže k tomu už nikdy nedošlo. V Kalifornii si pro sebe kradli chvilky, které byly tak stresující, a tak krátké, že je úplně stačili promrhat hloupými hádkami, jaké by nikdy nevěřila, že spolu povedou.
      Luce byla ráda, že s vyptáváním počkala, protože když medaiolon otevřela tentokrát, ihned ten snímek poznala. Sama měla nakrátko sestříhané mikádo a Daniel byl v kravatě.
,, Lucia.´´ zašeptala.



Hodnocení: 90%

 



                                 

1 komentář: