sobota 28. prosince 2013

Review: Past - Lauren DeStefano (Zahrada nesmrtelnosti #1)

Název: Wither (The Chemical Garden trilogy #1)  
Autor: Lauren DeStefano
Nakladatelství: Fortuna Libri
Počet stran: 368
Žánr: Sci-fi, fantasy, dystopie

Anotace

Co kdybyste se dozvěděli, kdy – na den přesně – zemřete?
Díky moderní vědě se každá lidská bytost stává tikající časovanou genetickou bombou. Bezohledné manipulace s genetickými informacemi způsobí, že muži se dožívají pouze dvaceti pěti let a ženy dokonce jen dvaceti. V této bezútěšné době jsou mladé dívky unášeny a nuceny žít v polygamním manželství, aby odvrátily hrozbu,že lidstvo vymře.
Tento osud čeká i šestnáctiletou Rhine Elleryovou. Je unesena, aby se stala jednou z vyvolených nevěst a vstupuje do světa bohatství a privilegií. Přestože její manžel Linden k ní chová opravdové city, jediným cílem Rhine je útěk – chce najít svého bratra-dvojče a vrátit se domů. Ale Rhine se musí vypořádat s více problémy, než jak znovu získat svobodu. Lindenův excentrický otec je odhodlán najít protilátku na genetický virus, díky kterému mu hrozí ztráta syna, i když to znamená jít přes mrtvoly, aby prověřil své experimenty…


Knížky jsem si všimla jednou v knihkupectví. Zaujala mě nejen anotací, ale hlavně krásnou obálkou. O téhle sérii jsem dřív neslyšela, a tak jsem si řekla, že to vyzkouším. Původně jsem myslela, že mi bude stačit jeden díl. Upřímně jsem od knížky přiliš neočekávala, také i proto, že byla ve slevě. Ale spletla jsem se a teď lituji, že jsem si nevzala další díly.

Nejdřív něco k obálce. Jak už jsem psala, právě obálka mě upoutala natolik, že jsem si knížku koupila. Dívka se sklopeným pohledem na tmavém pozadí, řekla bych, že vystihuje celkovou atmosféru knížky. Navíc střídání matné a lesklé je tady naprosto skvělý detail. Česká obálka se od té originální neliší. Myslím, že u tak hezké a originální obálky by bylo škoda ji nějak předělávat.



Past je prvním dílem trilogie Zahrada nesmrtelnosti. Hlavní hrdinka Rein žije ve světě, kde se chlapci dožívají 25 let a dívky 20. Je to způsobeno přílišnou snahou původní generace ochránit své děti před nemocemi. Naopak vytvoří virus, který jejich potomky zabíjí na sklonku dospělosti. Ocitáme se v budoucnosti, v Americe, která je již jediným a posledním kontinentem za Zemi. Zbytek světa byl zničen a lidé vymírají. Obyvatelstvo se dělí na dvě skupiny. Na ty, co věří, že smrt je nezbytná a nevyhnutelná a že svět spěje ke konci a na ty, kteří se snaží najít lék proti viru a zastavit tak umírání jejích dětí. Rein žije sama se svým bratrem a jednou se dostane do spárů právě oné druhé skupinky lidí. Takzvaní náhončí unášejí dívky, které jsou poté určeny k tomu, aby rodily nové děti a pokračovaly tak v generaci. Rein je prodána spolu se dvěmi dívkami, Cecily a Jennou, do luxusního domu. Jsou provdány za Lindena, který je loutkou v rukách svého otce. Rein považuje Lindena za tyrana, který si užívá život v luxusu a nechává si dovážet dívky jako nějaké zboží. Útěchou ve zlatém vězení je jí Gabriel, sluha, kterému se svěřuje. Ale i její pohled na Lindena se však časem změní. Největší hrozbou v domě je však Vaughn. Lindenův otec a lékař, hledající lék na virus. Je podlý a veškeré služebnictvo z něj má hrůzu. Jaká tajemství skrývá? A dá nakonec Rein přednost Lindenovi nebo Gabrielovi?

Zpočátku jsem na knížku koukala trošku nevěřícně. Přece jen dystopických knih z budoucnosti už tady máme spoustu. Už po pár stránkách mě ale mile překvapila. Tahle knížka nabízí něco víc.

Rein je silná osobnost a nehodlá se jen tak vzdát a podřídit se násilnému manželskému životu. Díky tomu jsem si ji velice oblíbila. Stejně tak je zajímavé sledovat Lindena jeho život se třemi manželkami. A co víc, u Lindena si nejste jisti, zda se jedná o kladnou či zápornou postavu a záleží jen na vás, jak si moc si ho oblíbíte.

Zajímavý příběh, děj je napínavý a úchvatný a knížka je prostě hrozně čtivá. Jsou zde věci, které vás vyděsí, se kterými nebudete souhlasit nebo naopak věci, u kterých budete tleskat. Past vyvolává rozpoluplné emoce. A to je na ní to vyjímečné.

Nemám co bych vytkla. Jsou zde jak myšlenkové pochody hlavní hrdinky, tak i dějové zápletky a situace, u kterých vám bude bušit srdce nervozitou.
Určitě bych knížku doporučila, já sama ji měla přečtenou za pár chvil. Jsem moc ráda, že jsem na tuhle smutnou, ale krásnou knížku narazila. Jen si přejme, abychom takovou budoucnost nemuseli jednou prožít.

Ukázka z knihy: V řadě polomrtvých děvčat přivírajících oči si připadám nepřirozeně živá. Cítím, že jim srdce bije skoro neznatelně, kdežto mně buší jako zvon. Během té dlouhé doby, kterou jsme strávily v dodávce, jsme splynuly v jednu. Nesmím vyčnívat. Za žádnou cenu na sebe nesmím ničím upozornit. Ale nepovede se mi to. Někdo si mě všimne. Zatímco do nás náhončí dloubají a zkoumají nás, kolem prochází vysoký mladík a zamyšleně nás pozoruje. Tváří se potěšeně.


Jak anotace na přebalu knihy píše, nebudete se moci dočkat druhého dílu. Je to skutečně pravda, prostě musím mít další díl v rukou co nejdřív. Druhý díl se nazývá Horečka. 




Hodnocení: 93%


Žádné komentáře:

Okomentovat