pondělí 29. června 2015

Review: Velký Gatsby - Francis Scott Fitzgerald

Název: The Great Gastby
Autor: Francis Scott Fitzgerald
Nakladatelství: Odeon
Počet stran: 150
Žánr: román

Anotace

Vypravěčem románu je Nick Carraway, který přijíždí do Spojených států. Zde se chce věnovat obchodu s cennými papíry. Jeho sousedem je bohatý Jay Gatsby, který Nicka požádá, aby mu zprostředkoval setkání s jeho sestřenicí Daisy. Gatsby Daisy miluje, ale ona je vdaná za Toma Buchanana. Manželství není šťastné. Buchanan má milenku Myrtle, která tragickou náhodou skončí pod koly Gatsbyho auta, které řídila Daisy. Myrtin manžel Wilson pokládá za viníka Gatsbyho..



Něco málo k ději..
Jay Gatsby je člověk opředen mnoha tajemstvími. Je nesmírně bohatý, pořádá obrovské přepychové večírky ve svém sídle a jen málo lidí jej opravdu vidělo. Nikdo neví odkud přišel, co vlastně dělá a kde přišel k tak velkému majetku. Gastbyho soused Nick Carraway, je jednoho dne také pozván na jeden z oněch proslulých večírků v Gatsbyho domě. Zde se se svým sousedem konečně setká a stanou se přáteli. Gatsby Nicka požádá, aby mu zprostředkoval setkání se svou sestřenicí Daisy. V meziřečí se Gatsby přizná, že Daisy zná už pět let a ona byla po celou tu dobu sen, za kterým si tvrdě šel. Daisy pochází z velmi bohaté společnosti a protože byl tehdy Gatsby chudý, nemohli být spolu. Aby se dostal na stejnou úroveň jako ona, živí se pašováním alkoholu a jinými pochybnými kšefty, což mu vydělává velké peníze.  Daisy je již vdaná, ale zdá se, že jejich láska možná skutečně vydržela celou tu dobu..


Na tuhle knížku jsem se skutečně těšila. Fitzgeraldovy knihy mě baví a Velký Gatsby je jedno z jeho největších děl. Navíc úžasná 20. léta, jazz a americký sen, to všechno mě na tuhle knížku nalákalo. Nakonec má očekávání úplně tak nesplnila, ale na druhou stranu nemůžu říct, že by mě zklamala. Námět je zajímavý, ale trošku se děj zamotával a nebyl schopen se dobrat konce. Místy jsem měla problém se zorientovat, různé přeskoky z jednoho prostředí do druhého a retrospektiva působily trochu zmateně. Jakmile ale na scénu vstoupila Daisy a Gatsby, všechno špatné bylo pryč a já knihu hltala jedním dechem.

Postavy
Tahle knížka je napěchovaná typickými postavami z dvacátek, bohatých, rozmazlených lidí, kteří žijí v palácích ze zlata. Daisy mi zrovna nesedla. Vážně jsem se snažila ji mít ráda, ale její rozhodování a vůbec chování prostě není můj šálek kávy. Většinu času jsem měla prostě chuť ji plesknout do tváře a zařvat na ni: No proboha, holka vzpamatuj se! Líbila se mi na ni ale ta její životní síla, energie, co i vám vlije do žil sílu. A Gatsby je prostě Gatsby. K tomu nemám moc co dodat. Dokonalý, elegantní muž, který za každou cenu chtěl dosáhnout svých snů. Jen doplatil na svou přílišnou snahu přenést minulost do současnosti. A taky na to, že se zamiloval zrovna do Daisy. Ach, Daisy ty jedna mrško. 

Závěr
Je pro mě těžké moje pocity z téhle knížky nějak shrnout. Část knihy jsem se hrozně nudila, část byla naprosto úžasná. Moc mě baví autorův styl a jeho vtipné narážky. Nejvíc mě ale bohužel zklamal
konec. Čekala jsem velké finále, místo toho to bylo ale jedno velké WTF. Velký Gatsby je dobrá kniha, která se nám snaží říct, že peníze ne vždy zajistí štěstí. Také ale ukazuje obrovskou vůli a sílu jednoho člověka. Tahle kniha možná není pro všechny, ale dejte jí alespoň šanci. Buď se do ní zamilujete nebo ji odhodíte při druhé kapitole. 

Ukázka z knihy: Já jsem byl opravdu pozván. Šofér v uniformě modré jako vajíčko červenky přešel zrána oné soboty přes můj trávník s překvapivě oficiální pozvánkou od svého zaměstnavatele: potěšení bude zcela na Gatsbyho straně, stálo na ní, zúčastním.li se večer jeho ,,malé společnosti". Viděl prý mě několikrát a chtěl mě už dávno navštívit, ale shoda okolností tomu zabránila - podepsáno Jay Gatsby, majestátním rukopisem.

Hodnocení: 66%

Podle knihy byl natočen film s Leonardem DiCapriem v hlavní roli. Stojí opravdu za to!








3 komentáře:

  1. Film chci určitě zhlédnout, uvažovala jsem i nad knihou, ale teď toho mám stejně tolik, že asi šáhnu po něčem jiném na čtení a podívám se jen na film :)

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu som čítala, avšak ešte predtým som videla najnovšie filmové spracovanie. Kniha sa mi páčila, zo začiatku sa rozbiehala trochu pomalšie, ale páčilo sa mi ako som vďaka knihe mohla spoznať všetky postavy. Aj záver knihy sa mi páčil, bol nepredvídateľný :-) Pekne napísaná recenzia :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Viděla jsem kus filmu ve škole a knihu četla v originále minulé prázdniny, ale tohle vážně ne... Dost mě to nudilo a nezaujalo, marně jsem v tom popravdě hledala to něco, co by se vlastně mělo stát... a ono nic. :)
    http://hrbitov-meho-ja.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat