neděle 1. února 2015

Review: film The Imitation game/ Kód Enigmy

Název: The Imitation Game
Režie: Morten Tyldum

Válečný / Životopisný / Thriller / Drama
Velká Británie / USA, 2014, 114 min
Podle knižní předlohy Andrewa Hodgese

Děj filmu

V zimě roku 1952 britská policie dostala hlášení o vloupání do domu profesora matematiky a kryptoanalytika Alana Turinga. Namísto pachatele tohoto zločinu však v poutech odvedli samotného Turinga, který byl obviněn ze sexuálních přestupků a čekal ho zničující soudní proces. Téměř nikdo ze zúčastněných nevěděl, že jde o válečného hrdinu, který se spolu s týmem podílel na prolomení kódu legendárního německého šifrovacího stroje Enigma. The Imitation Game vypráví příběh matematického génia, který díky svému úžasnému talentu pomohl zkrátit 2. světovou válku a zachránil tak tisíce lidských životů.
Píše se rok 1939 a téměř celý svět zabředl do konfliktu označován jako 2.světová válka. Německo pomalu vítězí na všech frontách a v Anglii se skupina vědců a intelektů snaží prolomit německou šifru zvanou Enigma. Prolomení šifry by znamenalo být o krok napřed před Němci a moci tak zachránit spoustu vojáků i civilních obyvatel. Jenže Enigma je mnohem složitější než se může zdát. Do skupiny dešifrovatelů se připojí sebejistý matematik Alan Turing, jež se snaží vytvořit stroj, který by Enigmu rozluštil. Namáhavá práce stojí spoustu času, peněz, ale i životů, které během té doby mohli zachránit. Díky Turingově stroji se však nakonec podaří Enigmu rozluštit a zkrátit tak válku. Jenže s koncem války přichází i změny do života geniálního Turinga.


Přiznám se, že jsem původně neměla v plánu na tento film jít do kina. Když jsem si nakonec před kinem vybírala na co jít (protože nabídka pro mě nebyla zrovna nejlepší), film s názvem Kód Enigmy mě upoutal. Filmy z 2. světové války mám ráda a navíc hlavní roli zde dostal známý Benedict Cumberbatch. Zpočátku jsem moc nechápala, proč tolik lidí Benedicta miluje, ale po shlédnutí tohoto filmu tomu rozumím. Je to úžasný herec, který dokáže zahrát cokoli a vy mu přitom uvěříte každé slovo i každou slzu. Tenhle film ukazuje válku z jiné strany než jsme zvyklí. A díky němu jsme schopni si udělat alespoň malý obrázek o tom, jaká tehdy byla situace.

Děj filmu není pořád napínavý, jak by se mohlo zdát. Prolínají se zde jak momenty z minulosti, tak "aktuální." Jedná se o jakousi retrospektivu. Film nás uvádí do Turingova mládí, stejně jako do jeho života po válce. Také se během filmu objevují skutečné záběry přímo z války. Díky tomu není těžké udržet pozornost. Vzhledem k tomu, že ve filmu jde vlastně o nalezení šifry, by mohlo mnoho lidí odradit, že není dost akční. Ale věřte mi, že i přesto vám bude bušit srdce nervozitou a napětím.  Ve filmu nechybí samozřejmě humor a vtipné momenty, které film příjemně osvěžily.
Filmové obsazení je opravdu skvělé. Jak už jsem psala, Benedict se této poměrně těžké role zhostil opravdu se ctí a díky tomu stoupla i má obliba v něj jako v herce. Další roli zde měla také známá Keira Knightley, která dokáže vždy svou roli zahrát přesvědčivě. Jako další plus bych přidala také podmanivou hudbu, která dokonale podtrhla atmosféru i náladu filmu.

Abych ale jenom nechválila, i tady se našlo pár věcí, které bych vytkla. Chybí zde nějaký velký moment překvapení, něco jako vyvrcholení celého filmu. Jistě, mnozí z nás ví, jak to tehdy vlastně dopadlo, přesto bych ale uvítala něco jako dechberoucí moment, při kterém vás vystřelí slzy do očí. Každopádně, hodnotím The Imitation game velmi kladně. Vidět tenhle film byl pro mě zážitek. Nejenže šlo o velký nápor na mé emoce, také jsem si díky němu uvědomila, že nejen mechanické zbraně, ale i lidská inteligence dokáže změnit válku. Tento poutavý a skutečný příběh o skutečném člověku, jež pomohl zachránit mnoho lidí by měl podle mě vidět každý. Abychom si všichni uvědomili, že i obyčejní lidé, o kterých svět moc neví, mohou být hrdinové.

Hodnocení: 80%

Trailer:



2 komentáře:

  1. Ja jsem rada, ze tam nebyl uplny konec. Stacil mi ten rozsypany kyanid... Jinak, ja se na tenhle film vazne tesila, nejen kvuli Benedictovi, ktery patri mezi me nejoblibenejsi herce, ale i samotnemu tematu. Enigma je totiz vazne dokonala sifra a Turing byl nezpochybnitelny genius.
    I kdyz se jeste popravde podivam, jak to bylo s tou statistikou a tim, co mohli Britove nechat a co ne... Takove Coventry, dost smutny pribeh... A o knize jsem se popravde dozvedela az nedavno, jenze i tak je to porad hlavne podle reality. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tento film bych chtěla vidět, ale ne v kině... Spíše u televize s rodiči :D Film si představuji přesně tak, jak jsi ho popsala, a protože mě historie zajímá, určitě si ho pořídím na DVD :)

    OdpovědětVymazat