pondělí 5. ledna 2015

Review: Hledání Aljašky - John Green

Název: Looking for Alaska
Autor: John Green
Nakladatelství: Knižní klub
Počet stran: 256
Žánr: román

Anotace

Románový debut dnes už známého Johna Greena je strhujícím vyprávěním o dospívání a hledání sama sebe. Šestnáctiletý Miles, posedlý sbíráním posledních slov významných osobností a touhou hledat „velké Možná“, je spíše outsiderem mezi svými vrstevníky. Jeho život získá zcela novou podobu, když přejde na internátní školu Culver Creek. Zde se rychle spřátelí se svérázným spolubydlícím a okouzlující, naprosto nepředvídatelnou Aljaškou Youngovou. Okamžitě je vtažen do světa, kde se porušují školní pravidla, pořádají různé večírky i provokace. Miles ožívá v dennodenním kontaktu s novými kamarády a stále víc miluje fascinující Aljašku. A tak vývoj směřuje k okamžiku, kdy se všechno nečekaně navždy změní... Živý, naléhavý a nekonečně dojemný příběh. Americkou knihovnickou asociací byl zařazen mezi deset nejlepších knih pro dospívající.


Obálka: Hardback (Knižní klub)
              Paperback (YOLI)
Obálku od Knižního klubu jsem si zamilovala na první pohled. Spojení modré a žluté se mi strašně líbí a tak nějak mi k příběhu sedí. 



Dospívající Miles Halter, kluk, který je většinou spíš outsiderem, se z domova na Floridě vydává na internátní školu do Alabamy. Tahle cesta není pouhým krokem ke vzdělání, je také hledáním ,,velkého Možná". Na střední se setkává s novými lidmi, se kterými se postupně spřátelí. Do noty si padne se svým spolubydlícím ,,Plukovníkem", který je obklopen těmi nejlepšími lidmi. Nejvíc si Miles všimne Aljašky, živelné a akční dívky, která ho okouzlí jako ještě nikdo. Díky svým novým přátelům zažívá dobrodružství dospívajícího života a okamžiky, které byly pro něj dřív jen snem. Tak Miles, svými kamarády zvaný ,,Váleček", v honbě za ,,velkým Možná" nachází mnohem víc. Nachází konečně život, který si tolik přál zkusit. 

,,Vy všichni kouříte, protože vám to chutná. Já kouřím, abych umřela."

 Hledání Aljašky byl mou druhou knihou Johna Greena a po úspěchu Hvězd jsem byla na tuhle knihu maximálně natěšená. Zpočátku jsem nevěděla, jak pocity z téhle knížky zformulovat. Byla jsem po dočtení zmatená a moje pocity byly tak nějak smíšené. 

Knížka se rozděluje na dvě části, a to Předtím a Potom. Z mého pohledu bylo asi Předtím kapku zábavnější než ona druhá část. Hlavní postava Milese mi sedla tak akorát. Je chytrý, tichý, přátelský, hodně přemýšlivý a jeho záliba pro poslední slova různých lidí mě nadchla. Je prostě trochu jako já, raději si vezme knížku než aby za každou cenu byl oblíbeným. Taky se mi líbilo, jak se v průběhu vyprávění jeho postava rozvíjí. Z toho outsidera se stal právě oblíbeným, který má skvělé kamarády a není už tolik stydlivý. Aljaška mi naopak moc nesedla. Nepřišla mi prostě moc sympatická, byla spíše protivná a za každou cenu chtěla být viditelná. Jedna věc mě na ní ale strašně bavila, a to jak vždycky hájila ženy a jak říkala její oblíbené ,,patriarchální paradigma" :D Milesův spolubydlící Chip, alias Plukovník byl moc fajn, ukázal se jako pravý přítel a Milesovi často pomáhal. 

,,Noc je rychlý host, dnešek je minulost."

Hledání Aljašky je hodně citlivá knížka, napsaná s lehkostí typickou pro Johna Greena. Krátké popisy, lehký humor a zamyšlení o životě dělají z téhle knihy vyjímečnou. Je pravdou, že jsem očekávala stejně silný příběh jako u Hvězd. Pokud jste je četli, srovnání se prostě neubráníte. Nakonec jsem ale nenašla takovou hloubku, jakou jsem čekala. Popravdě se mi to nelíbilo tolik, jak bych si přála. Čtení Aljašky bych přirovnala k výbuchu atomovky - nejdřív klid a ticho, pak najednou obrovská detonace, která zničí všechno kolem a potom už zas jen ticho.. Přestože musím říct, že mě knížka zklamala, rozhodně její čtení nelituju. Johnovy knihy jsou čtivé a každá je něčím zajímavá. Příběh mě nějak hluboce nezasáhl, ale myšlenky a úvahy knihu hezky osvěžily. Kromě toho mě John opět dostal tím totálním šokem uprostřed knihy. Takže i kdyby byla jeho kniha sebehorší, John Green prostě vždycky příjde s nějakým esem v rukávu. 

Ukázka z knihy: Vzhlédl jsem k mostu a uviděl Aljašku jak sedí na jedné modré židli v Kuřácké boudě, a i když jsem původně chtěl být sám, zničehonic jsem řekl: ,,Ahoj." A když se ke mně neotočila, křikl jsem: ,,Aljaško!" Došla ke mně. ,,Hledala jsem tě." Přisedla si ke mně na kámen. ,,Ahoj." ,,Fakt mě to mrzí, Válečku," řekla , objala mě a položila mi hlavu na rameno. Připadalo mi, že ani nemůže vědět, co se stalo, a přesto se zdálo, že to myslí upřímně. ,,Co budu dělat?" ,,Strávíš Díkůvzdání tady, ty troubo. Se mnou." ,,A proč nejedeš ty na prázdniny domů?" zeptal jsem se. ,,Mám strach z duchů. Válečku. A doma je jich plno."

Hodnocení: 75%


V poslední době sice probíhalo natáčení filmové adaptace Papírových měst, ale i Hledání Aljašky by se mělo v budoucnu objevit na filmových plátnech. Sice až v červnu 2016, ale i tak se už teď neskutečně těším.







2 komentáře:

  1. Mňa kniha Kam zmizla Aljaška tiež neskutočne moc potešila! Podľa mňa je to jeho najlepšia kniha zatiaľ :)

    www.readingbookswithlove467.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu jsem také četla a jelikož se mi velmi líbí Greenův styl psaní, tak se mi i tato kniha moc líbila, i když mi příběh nepřišel až tak dokonalý.

    OdpovědětVymazat