pondělí 22. září 2014

Review: film Zůstaň se mnou

If I stay
Drama
USA, 2014, 106 min

Režie: R.J. Cutler

Děj filmu 

Sedmnáctiletá Mia má všechno, o čem kdy snila - úžasnou rodinu, milujícího přítele a právě ji přijali na prestižní hudební školu. Stojí však před vážným životním rozhodnutím - bude následovat svůj sen o kariéře violoncellistky nebo dá přednost své lásce a zůstane s milovaným Adamem? V jedno zimní ráno se však všechno změní - Mia ztratí milované rodiče i bratra. Najednou vidí samu sebe, jak leží na nemocniční posteli napojena na přístroje a před očima se jí odvíjí celý život. Vidí všechny své blízké a hlavně Adama, prosícího, aby se vrátila k němu. Včera řešila svou budoucnost, dnes stojí před jedinou osudovou otázkou: Zůstanu?

Nedočkavě jsem vyhlížela den, kdy se má v kinech objevit filmová adaptace knížky Jestli zůstanu. Jelikož jsem knížku četla a opravdu hodně mě zaujala, byla jsem strašně zvědavá, jak bude filmové zpracování vypadat. Už po pár minutách filmu jsem věděla, že tohle bude další trhák, který se do mého srdce nezapomenutelně zapíše.

Do kina jsem vyrazila vybavená kafem a hlavně čokoládou, protože už z traileru a knížky jsem věděla, že půjde opět o velký nápor na moje emoce. A opravdu jsem chvílemi měla problém udržet se a nezačít hystericky brečet. Ne že by to bylo až tak smutné, ale film vás nutí hodně přemýšlet. O životě, rodině a o věcích, které můžete ve vteřině ztratit. Co se týče knihy, byly zde drobné detaily trošku rozdílné, jinak ale film zcela odpovídal předloze. Klidně bych se odvážila If I stay srovnávat s nyní již legendárními The Fault in our stars. Stejně jako ony Hvězdy je to krásný příběh o životě a smrti, plný krásného humoru, srdceryvných a romantických scén. Já si připadala jako na houpačce, protože jsem nevěděla, jestli se smát, brečet nebo jen zírat s otevřenou pusou. Tak jsem jenom zatínala nehty do sedačky a užívala si tenhle příběh plnými doušky.

Postavy byly všechny perfektní. Chloë ztvárnila Miu opravdu dokonale. Byla přesvědčivá, uvěřila jsem jí jak slzy, tak smích. Už v knížce jsem si Miu strašně oblíbila, pro její nadšení pro hudbu. Šla si za svým snem, přestože by musela něco obětovat. V tomhle bych chtěla být jako ona. Adam je kapitola sama o sobě. Zpočátku jsem se snažila být objektivní a nenechat se strhnout dalšími hezkými kukadly. Jakmile ale udeřil do strun a začal zpívat, bylo mi jasné, že se Adam zapíše jako další na můj seznam dokonalých fiktivních postav, hned vedle Peety, Čtyřky a Augusta Waterse. Ještě musím zmínit Miiny rodiče. Neskutečně "free" bývalí rockeři, kteří splnili moje představy z knížky. Při jejich rozhovorech jsem se často smála jak blázen. Všechny tyhle postavy je prostě těžké si nezamilovat, věřte mi.


Shrnu to tedy v pár slovech. If I stay se zapsal na můj seznam srdcovek, které mě zasáhly a ovlivnily. Přestože měl film něco kolem hoďky a půl, neskutečně rychle ubíhal. Většina filmu je spíše retrospektivní, tedy uvádí nás do momentů, které se udály před nehodou. Mě se tenhle styl hodně líbí, propojuje současnost s minulostí. Musím ještě děkovat za ten úžasný soundtrack k filmu. Songy krásně podtrhly jednotlivé scény a bylo vážně těžké u nich neuronit jedinou slzu. Tenhle film bych doporučila ke shlédnutí úplně všem. Myslím, že snad jen člověk, co nemá srdce by nad tímhle snímkem ani trochu nepopřemýšlel. O tom, jak moc si musíme vážit toho, co máme a jak moc jsou pro nás někteří lidé důležití. Nejen film, ale i knížka mě hodně ovlivnily. A já děkuju autorce, která vytvořila tenhle krásný emotivní příběh.

Hodnocení: 100%

Trailer:

Na závěr pro odlehčení pár gifů: 

Pocity ve škole, 8 hodin před kinem:



Prý tam hraje sexy kluk..nějakej Adam..


Adam začíná s kapelou hrát a zpívat..


A pak už jen čekám na další scénu s Adamem..


Já po většinu filmu.


A po odchodu z kina..








1 komentář: