čtvrtek 17. července 2014

Review: Všechny barvy Země - Beth Revis (Vesmír #3)

Název: Shades of Earth (Across the Universe #3)
Autor: Beth Revis
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 382
Žánr: sci-fi, dystopie, YA

Anotace

Amy a Syn konečně opustili skličující zdi vesmírné lodi Universum. Jsou připravení začít znovu, vybudovat si nový domov – na Zemi Centauri, planetě, ke které musela Amy plout přes celý vesmír. Ale nová Země není rájem, v který doufala. Jsou tu obrovští pterodaktylové, květiny, jejichž vůně vás paralyzuje, a tajuplné ruiny, které skrývají mnohem více, než se na první pohled zdá. A největší tajemství? Že by na této planetě nebyli sami? A pokud chtějí zůstat, budou muset bojovat!



Obálku můžu zase jenom chválit. Sice se mi nejvíc líbila obálka prvního dílu, tato knížka má ale taky své kouzlo. Krásná směs zelené a modré, hvězdy a vysněná planeta. Fantazie.




Může obsahovat spoilery na předchozí díly!

Loď Universum konečně dosáhla svého cíle a připravuje se na přistání na nové planetě Centauri. Nejde vše ale podle plánu a z lodi putuje na Zemi pouze polovina všech obyvatel lodi a navíc jen v modulu. Nikdo však netuší, jaká nebezpečí a tajemství, před kterými je varoval Orion, na ně na zcela nové planetě čekají. Po přistání modulu se kolem nich začínají objevovat podivné příšery, něco jako pterodaktylové. Oni však nejsou ani zdaleka tím nejhorším, co je potká. Amy se brzy na to, rozhodne probudit všechny zmrazené lidi ze Země, včetně svých rodičů. Ti se hned po probuzení pustí do obydlování, převezmou většinu práce i velení. Syn má najednou obavy, že další Orionova varování, že lidé z lodi budou buď otroci nebo vojáci, se vyplní. Všechno se ještě zhorší ve chvíli, kdy se začnou ztrácet lidé z lodi i ze Země. Mnohé nasvědčuje tomu, že lidé mají co dočinění s velmi nebezpečnými tvory, kteří jsou rozhodnutí přistěhovalce vyhladit. Jak nakonec skončí boj o planetu? Najdou zde lidé svůj nový domov nebo budou nuceni bojovat s domorodými tvory?


,,Noci jsem se nebála, na to jsem příliš milovala hvězdy."

Na záverečný díl této trilogie jsem netrpělivě čekala jako na smilování. Druhý díl končil v tom nejnapínavějším momentu, a tak jsem se do pokračování pustila co nejrychleji. A musím říct, že i tato knížka dostála své cti s hrdostí. 
Tahle kniha je napěchovaná napětím, dobrodružstvím i romantikou. Byla zde hromada momentů, kdy jsem napětím nedýchala nebo se naopak usmívala jako blázen. Přestože se kniha nevyhla dost častému krveprolití a chaosu, Syn s Amy byli zase dokonalí a prostředí zahalené tajemstvím a záhadami podtrhli svou krásnou láskou. Od začátku do konce mě kniha překvapovala i šokovala, a zase mě utvrdila v tom, že autorčin styl psaní mi prostě sedí. Dokázala popsat jednotlivé situace a momenty tak, jako byste byli jejich součástí a při níž se vám bude tajit dech. Děj je naprosto nepředvídatelný a každá kapitola je zakončena tak, aby vás nutila knihu ani na chvíli neodložit a dočíst ji až do konce. I když je knížka plná akce a napětí, více se mi líbila až druhá polovina. Tam se vše začíná hrotit a konečně se rozplétá složitá síť všech záhad a podivností. Nechci spoilerovat, a tak jen prozradím, že v závěru jsem byla šíleně napnutá a na pokraji svých sil (a slz), řečeno v dobrém slova smyslu. Konec knížky, musím přiznat se mi ani dočíst nechtělo. To proto, že mi bylo líto se loučit s Amy, Synem a jejich novým světem. 
Autorka si s knihou opravdu pohrála a za to si zaslouží můj obdiv. Vůbec jsem strašně vděčná za celou tuhle sérii, která mi ukázala zase něco nového, něco neokoukaného a něco, na co budu ráda vzpomínat.

Ukázka z knihy: Když vkročím na zem, zalapám po dechu. Země. Opravdová, skutečná půda pod nohama. Ze všeho nejdřív zavřu oči. Zhluboka se nadechnu - představuju si, že mi plíce plní ještě něco jiného než jen vzduch - hlína, stromy, oceán. A pak vydechnu a všechno je to ještě větší než předtím. Vzduch. Ne recyklovaný - čerstvý, čistý vzduch, který voní hlínou a listím a ještě spoustou dalších věcí. 

Hodnocení: 93%







1 komentář: