pátek 11. července 2014

Review: Rekviem - Lauren Oliver (Delirium #3)

Název: Requiem (Delirium #3)
Autor: Lauren Oliver
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 391
Žánr: dystopie, young adult

Anotace

Lena je v srdci revoluce. Bojuje proti společnosti, která prohlásila lásku za nemoc. Ale Divočina dávno není tím bezpečným přístavem, co bývala, protože vláda se rozhodla rebely zlikvidovat. K tomu má Lena hlavu a srdce vzhůru nohama, protože se vrátil někdo, o kom si myslela, že jej navždy ztratila…
Rekviem vypráví střídavě Lena a její nejlepší kamarádka Hana. Dívky, které žijí v zásadě vedle sebe, ale dělí je celý podivný svět. Najdou k sobě zase cestu? Jak skončí příběh o lásce, co je zakázaná tím nejhorším možným způsobem?

Obálka v jemné stříbrné pokračuje ve stejném stylu jako předchozí dva díly. Jednoduchá, obyčejná a přesto hezká. Na ukázku zahraniční obálky:




Lena společně s Julianem, Raven a ostatními bojují svůj každodenní boj o přežití v Divočině. Nyní se však schyluje k jak se zdá rozhodující bitvě mezi Nevyléčenými a Vyléčenými, kteří se rozhodli zaútočit přímo v Divočině. Lena se musí najednou vypořádat nejen se svými vzpomínkami, ale i city, které jsou najednou zase tak složité. V jejím životě se totiž opět začnou objevovat lidé, o kterých netušila, že je kdy ještě uvidí. Najednou jsou před ní další důležitá rozhodnutí. I v životě Hany se dějí velké změny. Je již po proceduře a blíží se datum její svatby s novým starostou Portlandu. Zpočátku vypadá vše nadějně, za manžela si vezme vlivného a dobrého člověka a již netrpí výčitkami vůči Leně. Postupně však zjištuje, že její vyvolený skrývá jakási tajemství. Jak nakonec skončí boj o možnost milovat? Podaří se ,,zombíkům" vymýtit Nevyléčené společně s chorobou nebo se naopak láska konečně dočká uznání? A jak se podaří Leně a Haně překonat nekonečná úskalí života, který si vybraly?



Rekviem je očekávaným závěrem dystopické trilogie o světě bez lásky. Po dočtení Pandemonia jsem ještě několik dní byla šokovaná a pro další díl jsem běžela hned co to šlo. Je pravdou, že ony pocity při čtení Rekviem trochu zeslábly. Kniha pojednává střídavě o situaci v Divočině a Portlandu. Přestože jsem zde očekávala trošku více napětí, o šokující momenty nebyla nouze. Hodně se mi líbilo střídavé vyprávěni Leny a Hany. Právě na život Hany jsem byla nejvíc zvědavá. Navíc takovéto vyprávění ve mně vzbuzovalo nutkání pokračovat ve čtení dál. Závěr knihy nebyl nijak šokující, jak jsem čekala, odpovídá však typickému konci psaní Lauren Oliver. Abych to tedy shrnula. Rekviem pro mě nebylo tak velké terno jako předchozí dva díly, avšak dostálo své cti a zakončilo tuhle skvělou sérii s grácií. Musím poděkovat Lauren za tenhle příběh a za uvědomění, že život bez lásky by pro nás tím pravým životem nikdy nebyl.


Ukázka z knihy: Strhněte zdi. To je koneckonců to nejdůležitější. Pokud je nestrhnete, nezjistíte, co se stane, protože nevidíte na druhou stranu, nevíte, jestli vás čeká svoboda, nebo zmar, pořádek, nebo chaos. Můžete najíst ráj nebo zkázu. Strhněte zdi. Jinak budete žít v tísnivém strachu, bránit se neznámému, modlit se, aby vás nepohltila temnota, opakovat zaklínadla proti hrůze a násilí. Pokud nestrhnete zdi, možná nikdy nepoznáte peklo, ale nepoznáte ani nebe. Nepoznáte čerstvý vzduch, nezjistíte, jaké je létat. 

Hodnocení: 78%







2 komentáře:

  1. Celá táto séria vyzerá super :D

    OdpovědětVymazat
  2. na tuhle serii se urcite chystam, jen nevim kdy bude cas :( kazdopadne po ni pokukuju uz dlouho. pekna recenze

    OdpovědětVymazat