pondělí 30. června 2014

Review: Sweeney Todd: Šňůra perel - Thomas Peckett Prest

Název: The string of pearls: The original tale of Sweeney Todd
Autor: Thomas Peckett Prest
Nakladatelství: Domino
Počet stran: 238
Žánr: horor

Anotace

Román odehrávající se ve viktoriánské Anglii, přesněji v Londýně, který touto dobou není jen líbezným místem k životu. 
Sweeney Todd, prapodivný pavouk, který si otevřel holičství v Londýně, je poměrně zaneprázdněn svými zákazníky. Přesto si nemůže jeho pomocník Tobias nevšimnout, že několik zákazníků, kteří přišli do oficíny, z ní již nikdy neodešlo. A na holičském křesle již nesedí... Koho by však napadlo, že Sweeney se přišel do Londýna především pomstít.


Sweeney Todd pracuje jako holič v Londýnské ulici Fleet Street. Je nepříjemný a svým vzhledem a hrůzostrašným smíchem děsí všechny okolo. V poslední době se ale v Londýně dějí záhadná zmizení. Lidé v okolí zjišťují, že zmizelí byli naposledy viděni právě v holičství Sweeneyho Todda. Nic mu však nelze dokázat. Todd příjme mladého Tobiase za svého učně. Ten s každým dnem zjišťuje, že jeho pán ukrývá nějaké strašné tajemství. Vše se začne prošetřovat jakmile zmizí i plukovník Thornhill, který nese velmi vzácnou šňůru perel. Do pátrání se pouští Thornillův přítel i mladá dívka Johanna, ve snaze najít svého zmizelého snoubence. Nikdo z nich však netuší, že ďábelský Todd je mnohem nebezpečnější než se zdá a poté, co jeho učeň Tobias odhalí krutá holičova tajemství, se octne v blázinci, kam jej Todd násilím nechá zavřít. Vedle dění kolem Sweeneyho Todda také sledujeme události okolo paní Lovettové, přívětivé pekařky, která je proslulá svými masovými taštičkami. Jak je to tedy se všemi těmi zmizelými? Je holič opravdu vrah? A pokud ano, kam by vůbec schovával těla? 

Kniha Šňůra perel je spíše takovým lehčím, akčním čtením. Objevují se zde určité prvky hororu, ale nijak závratně jsem se při čtení neklepala hrůzou. Na knížku jsem byla zvědavá hlavně kvůli brilantnímu filmovému zpracování s Johnnym Deppem. Je fakt, že v knížce je spousta informací a detailů navíc, přesto ale musím v tomto případě upřednostnit film. Příběh je to opravdu velmi zajímavý a vůbec se nedá říct, že by jste z něj necítili napětí. Naopak, od začátku až do konce vlastně čekáte na to velké odhalení. A konec musím uznat, opravdu stojí za to. Nevím, jestli jsem byla šokovaná nebo ne, ale závěr mě opravdu překvapil, a to i přesto,
že jsem jej už z filmu znala. Kniha se čte příjemně rychle a jednotlivé kapitoly jsou jednoduché a srozumitelné. Občas zde narazíte na akční momenty, ale i na delší popisy, které máte nutkání přeskočit. Knížka má své klady i zápory, rozhodně se ale nedá říct, že by byla špatná. Jedná se o dobré dílo a záleží na každém, jak s ním naloží. Určitě bych doporučila pro všechny, co si rádi přečtou něco hororovějšího nebo lehce detektivního a jsou hladoví po řešení napínavé zápletky.


Ukázka z knihy: ,,U mě se naučíš prvotřídnímu řemeslu - stejně dobrému, jako jsou práva. Matka tě
prý chtěla dát na práva, jenže na to nemáš dost dobrou hlavu, ha ha. A teď si vryj do paměti, co ti povím." ,,Ano, pane," odpověděl učeň. ,,Jestli někde cekneš, co se tady děje, nebo snad budeš vyvozovat nějaké zívěry z toho, co tady uvidíš nebo uslyšíš, nebo z toho, co se ti bude zdát, že tady vidíš nebo slyšíš, podříznu tě jako husu. Rozuměls mi?" ,,Ano, pane. Nic neprozradím. Jinak se ze mě stanou masové taštičky." Sweeney Todd se pomalu zvedl, rozevřel mohutná ústa a mlčky si hocha prohlížel, jako by mu naservírovali lákavou krmi a on se nedokázal rozmyslet, z kterého konce se do ní má pustit.

Trailer k filmu: 


Hodnocení: 70%






1 komentář:

  1. Videla som film a Johny Deep dokáže vážne nahnať hrôzu :) Príbeh je celkom dobrý si myslím. :)

    OdpovědětVymazat