sobota 3. května 2014

Review: film Divergence

Divergent  
Sci-Fi / Akční / Dobrodružný / Romantický
USA, 2014, 139 min
Režie: Neil Burger

Děj filmu

Ve světě budoucnosti jsou lidé rozděleni na pět frakcí podle svých dobrých vlastností. Každá vyznává jiné hodnoty, společně ale vytvářejí harmonický celek. Jenže hlavní hrdinka Tris do žádné škatulky nezapadá a test ukáže, že je divergentní - nebo-li má předpoklady a talent pro více frakcí. Systém okamžitě ukáže svou odvrácenou tvář a z Tris se stává lovná zvěř. Kdo se liší, znamená hrozbu. Hrozbu je třeba zlikvidovat.


Jako spousta dalších lidí a já s Verr a kámoškama jsme se rozhodly jít do kina na dlouho očekávanou Divergenci. Nemusím snad popisovat, jak moc jsme se všichni těšili a klepali se nervozitou, napětím a nadšením. Nedokážu si snad ani představit, že by se tahle filmová pecka u nás nepromítala. Kdybych měla svoje pocity shrnout jedním slovem řeknu jen: MEGAFANTASTICKÉ!


Jakmile jsem vešla do sálu kina, okamžitě se mnou začly cloumat emoce. Už jen před začátkem filmu to se mnou málem seklo, když pustili trailer na Hvězdy nám nepřály, u kterého jsem se rozbrečela jak malé děcko. A pak to přišlo. Hudba, scény, postavy, všechno bylo naprosto dokonalé. Prostě epický zážitek, na který budu opravdu dlouho vzpomínat. Sice v porovnání s knihou zde byly některé věci malinko jinak a něco zde chybělo, přesto to na kvalitě filmu neubralo ani kapku. Děj měl všechno, co by měl mít. Byl akční, vtipný a mnou při jeho sledování procházely všechny možné emoce. Chvíli jsem zatínala nehty do sedačky, zakrývala si oči, brečela nebo se řehtala jak kůň. Divergence je dokonalost a já to tady budu opakovat pořád dokola, protože nevím jestli to někdy rozdýchám.


Co se týká postav, všechny byly naprosto bombastické. Tris byla přesvědčivá, tahle role ji dokonale sedla. Uvěřila jsem úplně všechno, od jejích slov až po její slzy. Caleb byl takový roztomiloučký ,,ňuňík" (pardon za ten výraz:D), a přestože svou roli zahrál rovněž přesvědčivě, pořád jsem v něm viděla Augusta z TFIOS a při scéně, kdy běží se zbraní v ruce a skáče z vlaku jsem se neubránila úsměvu. Taky mě zaujala postava Erika. Byla jsem na něj hodně zvědavá, přece jen je to záporák a v knize se choval dost hnusně. Ale když jsem ho viděla, musím uznat, že opravdu není zas tak špatný (vážně záporáci nemusí být vždycky ti nejhorší:D). Peter byl ještě větší slizák, než jsem si ho představovala v knize a já měla víc jak polovinu filmu sto chutí mu urvat hlavu. Christina i Will naprosto splňovali moje představy z knihy, stejně jako Jeanie nebo Marcus. Asi jste si všimli, že jsem se vyhnula psaní o Čtyřkovi. To je kapitola sama o sobě. Věřte mi (a myslím, že to asi všichni máte taky tak), že kdybych se nedržela, napsala bych o něm nejmíň 5 stran. Proto se budu krotit a napíšu jen, že v momentě, kdy se objevil na scéně se slovy: ,,Welcome to Dauntless", se mi zastavilo srdce. Co si budem povídat, v celém kině bylo při scéně "sundání trička, tetování a I don't wanna be just one thing" slyšet povzdechy. Čtyřka je prostě Čtyřka a pro mě prostě nejdokonalejší postava z filmu. 

Film celkově trval něco přes dvě a půl hoďky a mě to připadalo, jako bych tam seděla maximálně půl hodiny. Neskutečně to běželo, pořád se něco dělo a já se do filmu úplně ponořila. Nejhorší pro mě byly momenty s Alem a Willem. Fakt jsem se klepala jak ratlík a měla slzy na krajíčku. Měla jsem sto chutí zakřičet: PROČ?!!! Chci jen říct, že na tenhle film se opravdu vyplatilo si počkat. Kniha nekniha, film ve mě zanechal nesmazatelné stopy. Opravdu očekávaná filmová pecka letošního roku mě ani trošku nezklamala. Omlouvám se, že pořád jen chválím, ale já tady prostě nenašla žádné větší chyby. Rozdíly mezi filmem a knihou se dá pochopit, přece nemůže všechno naprosto stejné. Ale neudržím se a přidám jeden maličký spoiler, a to, že mi tady dost chyběla scéna, kdy se Čtyřka opije.  Jinak ale, jak už jsem psala, dokonalost sama. Když to rozdělím, tak asi půlku filmu jsem měla na rukách husí kůži a tu druhou jsem se zakrývala pusu a kousala nehty nervozitou. Ještě po skončení filmu se mi klepaly nohy a šíleně bušilo srdce. Možná nejsem ten nejlepší kritik, ale tenhle film prostě nemůžu nic jiného než chválit. Nebudu už to tady nějak dál rozvádět. Prostě doporučuju shlédnout jej všem, co knihu četli i těm, co ji nečetli. Divergence ve vás zanechá krásný pocit, adrenalin a chuť zažít si seskok z vlaku, jízdu z mrakodrapu nebo aspoň chytit Čtyřku za ruku. Bombastické!

Hodnocení: 100%


Trailer:

OH MY GOD!!!
Tady se o mě pokoušel infarkt.
Na tenhle pohled se vyplatilo počkat!



Moje pocity, při scéně s Alem a Willem:




Pak když se jedna kámoška podívala vedle sebe, viděla prý toto: 



Nastala příležitost postřelit Petera?


Čtyřka na scéně, Čtyřka na scéně!!



Jeanine?

Erik jaké má svaly mm.

Můj výraz po odchodu z kina:


Na závěr fotka našich ,,tetování" před premiérou























3 komentáře:

  1. Knižku som nečítala, no určite by som chcela :)

    OdpovědětVymazat
  2. Koukám, že všichni na Divergenci budou opěvovat jenom čtyřku a ostatní půjde stranou. :-D Hodně se líbila ještě Kate Winslet, která tu mrchu zahrála skvěla, potom scéna s Christinnou, kdy se prvně střetne se Čtyřkou, ale tam je toho víc. Nicméně právě Divergence patří k tomu lepšímu ve svém žánru. Na to, jak jsem se toho bála, tak velmi mile překvapila a potěšila. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Božee, ty animace to totálně zabily :D cítila jsem to úplně stejně :D a ty naše opičky taky neměly chybu. Myslím, že kdyby to Niki vyfotila, chlamaly by jsme se nad tím pokaždé :D

    OdpovědětVymazat