sobota 14. prosince 2013

Review: Hobit - Šmakova dračí poušť

The Hobbit: The Desolation of Smaug  
Dobrodružný/Fantasy
USA/Nový Zéland, 2013, 161 min
Režie: Peter Jackson

Hudba: Howard Shore


Děj filmu

Hobit: Šmakova dračí poušť líčí další dobrodružství hobita Bilbo Pytlíka na jeho společné pouti s čarodějem Gandalfem a třinácti trpaslíky vedenými Thorinem Pavézou. Vydali se na výpravnou cestu, jejímž cílem je získat zpět Osamělou horu a ztracené království trpaslíků Erebor. Poté, co přežili začátek své neočekávané cesty, pokračuje tato společnost směrem na Východ a cestou potkává kožoměnce Medděda a v lese Mirkwood plném nástrah se střetává s houfem obřích Pavouků. Když se jim podaří uniknout ze zajetí nebezpečných lesních elfů, pokračují trpaslíci k Jezernímu městu a nakonec k samotné Osamělé hoře, kde musí čelit největšímu nebezpečí v podobě Šmaka - nejstrašlivější nestvůry, která prověří nejen jejich odvahu, ale i pevnost jejich přátelství a smysluplnost celé pouti.


Na premiéru tohohle filmu jsem vyčkávala netrpělivě docela dlouho. Prvním dílem jsem byla unešená, proto jsem byla zvědavá jak dopadne další filmové zpracování.
Prostě mě nezkalamalo. Když jsem seděla v kině, měla jsem často úplně husí kůži. Prostředí Středozemě, hudba, hlasy herců. Všechno bylo naprosto dokonalé.

Ikdyž samozřejmě rozdíly mezi knihou a filmem zde jsou, to se dá ale očekávat. Tvůrci filmu mnoho scén pozměnili, některé odebrali jiné zas přidali. Mě to ale nevadí, na celkovém dojmu to neubralo.
V tomhle díle jsme se konečně dočkali Šmaka v celé své dračí kráse. Kromě své velkoleposti si ho zamilujete i díky jedinečnému pronikavému hlasu, který mů propůjčil Benedict Cumberbath. 


Mě ve filmu zaujala postava Thranduila, krále lesních elfů. Jeho hlas a oči si zamilujete:) Samozřejmě ani nechybí majestátný Thorin, a Bilbo, který dokáže vždy zachránit situaci. Bilbo nám zase o něco víc dospěl a je mnohem statečnější a odvážnější. Oproti jedničce, se zde objevuje starý známý Legolas a jeho luk. Právě on je tvůrce mnoha soubojů ve filmu. A jak už jsme u něj zvyklí, jeho šíp nikdy nemine cíl. A nechybí zde ani romantická zápletka, kdo bude jejím původcem se ale nechte překvapit ve filmu. Objevuje se tady mnoho dalších nových postav, kladných i záporných a je jen na vás, kterého si vyberete za svého hrdinu:)


Film je hezky akční a nechybí napínavé momenty a samozřejmě vtipné scénky, takže nudit se u filmu určitě nebudete.
Často lidi srovnávají Hobita s Pánem prstenů. Jsou natočeny podle zcela jiných předloh, proto se nemůžete divit, že je to něco jiného. Já osobně jsem milovníkem Středozemě vůbec, takže u mě má své místo jak Pán prstenů, tak Hobit.


Šmakovu dračí poušť tedy doporučuji jak všem oblíbencům staré dobré Středozemě, tak i nováčkům, kteří v této oblasti nejsou ještě příliš sběhlí. Tyto filmy vám totiž ukážou, jak úchvatný a přenádherný svět plný dobra i zla, lásky i zrady, přátelství i nepřátel dokázal Tolkien vytvořit.



Nesmíme zapomenout ani na to, že tu vždy bude ta úžasná hudba, u které vám ukápne slza. Teď už nám nezbývá než čekat na další díl, který by se měl v kinech objevit v prosinci 2014. Nemůžu hodnotit jinak, než plným počtem.



Trailer:


A na závěr tahle úžasná písnička jako soundtrack:

Hodnocení: 100%




Žádné komentáře:

Okomentovat